Ultima oră
Xabi Alonso la Bayern? Preşedintele „bavarezilor” a făcut anunţul Xabi Alonso la Bayern? Preşedintele „bavarezilor” a făcut anunţul
VIDEO | FC Voluntari - FC Hermannstadt, astăzi, de la 17:30, în direct pe Prima Sport 1 şi PrimaPlay.ro! Sibienii continuă lupta pentru barajul de Conference League VIDEO | FC Voluntari - FC Hermannstadt, astăzi, de la 17:30, în direct pe Prima Sport 1 şi PrimaPlay.ro! Sibienii continuă lupta pentru barajul de Conference League
VIDEO | Sepsi - CFR Cluj, ASTĂZI, de la 20:30, în direct pe Prima Sport 1 şi PrimaPlay.ro. Ardelenii, obligaţi să câştige pentru a se apropia de lider VIDEO | Sepsi - CFR Cluj, ASTĂZI, de la 20:30, în direct pe Prima Sport 1 şi PrimaPlay.ro. Ardelenii, obligaţi să câştige pentru a se apropia de lider
Viorel Moldovan s-a săturat şi a ţinut un discurs manifest pentru fotbalistul din Superligă: ”La muncă, copile, la muncă! Trece trenul pe lângă tine!” Viorel Moldovan s-a săturat şi a ţinut un discurs manifest pentru fotbalistul din Superligă: ”La muncă, copile, la muncă! Trece trenul pe lângă tine!”
Giovanni Becali a anunţat marea lovitură din fotbalul românesc: ”A semnat!”

Giovanni Becali a anunţat marea lovitură din fotbalul românesc: ”A semnat!”
VIDEO | Alexander Zverev a învins revelaţia de la Miami şi s-a calificat în semifinale VIDEO | Alexander Zverev a învins revelaţia de la Miami şi s-a calificat în semifinale

Rusia o eliberează pe baschetbalista Brittney Griner, într-un schimb de deţinuţi cu SUA. UPDATE

Baschet Publicat pe 11 dec 2022
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38217/20944440/1/griner.png

UPDATE: Vedeta WNBA Brittney Griner a vorbit 12 ore din cele 18 ale călătoriei spre SUA, după ce a fost încarcerată zece luni în Rusia, a declarat Roger Carstens, emisarul prezidenţial pentru problemele ostaticilor, conform AP.

”Am fost în închisoare 10 luni, ascultând lumea vorbind ruseşte. Vreau să vorbesc”, ar fi spus Griner. Ea l-a întrebat apoi pe Carstens, referindu-se la celelalte persoane din avion: “Dar, în primul rând, cine sunt ei?”.

Şi a trecut de mine şi a mers la fiecare membru al echipajului, i-a privit în ochi, le-a strâns mâna şi i-a întrebat cum îi cheamă şi alte lucruri despre ei. A fost extraordinar”, a explicat Carstens.

Griner a petrecut aproximativ 12 ore din totalul de 18 ale zborului vorbind cu ceilalţi oameni din avion. Ea a vorbit despre perioada petrecută în colonia penitenciară şi despre lunile în captivitate.

Mi-a lăsat impresia că este o persoană inteligentă, pasională, plină de compasiune, modestă, interesantă, un om patriot. Dar mai presus de orice, autentică. Urăsc faptul că a trebuit să o întâlnesc astfel, dar m-am simţit binecuvântat pentru că am avut şansa să o cunosc”, a menţionat emisarul american.

El a precizat că Griner, care este supusă unei evaluări complete medicală şi psihică, a părut să fie “plină de energie şi arăta fantastic”.

Avionul care a transportat-o pe Brittney Griner a ajuns vineri dimineaţa pe aeroportul din San Antonio, în Texas, la o zi după ce baschetbalista a fost eliberată din din Rusia, unde făcea închisoare, în schimbul traficanului rus de arme Viktor Bout, care era închis în Statele Unite, relatează CNN.

Brittney Griner a petrecut 10 luni în spatele gratiilor în Rusia, înainte de a fi eliberată în urma acestui schimb de prizonieri pe care Rusia şi SUA l-au făcut după îndelungate negocieri.

Schimbul de prizonieri a a avut loc la Abu Dhabi, de unde Brittney Griner şi Viktor Bout au plecat, fiecare, spre casă. Viktor Bout ajunsese deja de joi seară la Moscova, unde eliberarea sa a fost salutată ca o mare victorie diplomatică.

Brittney Griner, vedetă a baschetului american, a fost arestată în Rusia în februarie 2022, cu puţin înainte de invazia rusă din Ucraina, fiind acuzată de tentativă de introducere ilegală de droguri în ţară. Ea zburase de la New York pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, unde, la sosire, în timpul inspecţiei bagajelor, i-au fost găsite două cartuşe cu ulei de canabis. Substanţa este considerată în Rusia ca fiind narcotic. Instanţa a condamnat-o la nouă ani de închisoare într-o colonie penitenciară.


UPDATE: Un avion care o transporta pe vedeta WNBA Brittney Griner a aterizat vineri dimineaţa devreme (ora locală) pe aeroportul din San Antonio, în Texas, la o zi după ce baschetbalista a fost eliberată din Rusia, unde făcea închisoare, în schimbul traficantului rus de arme Viktor Bout, care era închis în Statele Unite, relatează CNN.

Brittney Griner a petrecut 10 luni în spatele gratiilor în Rusia, înainte de a fi eliberată în urma acestui schimb de prizonieri pe care Rusia şi SUA l-au făcut după îndelungate negocieri.

Schimbul de prizonieri a avut loc la Abu Dhabi, de unde Brittney Griner şi Viktor Bout au plecat, fiecare, spre casă. Viktor Bout ajunsese deja de joi seară la Moscova, unde eliberarea sa a fost salutată ca o mare victorie diplomatică.

Familia lui Brittney Griner şi-a exprimat recunoştinţa faţă de preşedintele Joe Biden şi administraţia sa "pentru munca neobosită pe care au depus-o pentru a o aduce pe Brittney acasă", într-o declaraţie publicată joi seară. Preşedintele Joe Biden o informase personal pe Cherelle Griner că soţia sa a fost eliberată din detenţia rusă.

Brittney Griner, vedetă a baschetului american, a fost arestată în Rusia în februarie 2022, cu puţin înainte de invazia rusă din Ucraina, fiind acuzată de tentativă de introducere ilegală de droguri în ţară. Ea zburase de la New York pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, unde, la sosire, în timpul inspecţiei bagajelor, i-au fost găsite două cartuşe cu ulei de canabis. Substanţa este considerată în Rusia ca fiind narcotic. Instanţa a condamnat-o la nouă ani de închisoare într-o colonie penitenciară.

În ceea ce-l priveşte pe Viktor Bout, traficantul a fost reţinut în capitala Thailandei, Bangkok, în 2008, în baza unui mandat de arestare emis de un tribunal local la cererea SUA. Arestarea sa a fost urmarea unei ample operaţiuni internaţionale, la care au participat inclusiv autorităţile române. El a fost acuzat de furnizarea ilegală de arme către rebelii din Columbia, Forţele Armate Revoluţionare, organizaţie desemnată ca teroristă de către SUA. Bout a fost extrădat în Statele Unite doi ani mai târziu. În aprilie 2012, acesta a fost condamnat la 25 de ani de închisoare şi la o amendă de 15 milioane de dolari. Povestea lui a făcut şi obiectul unui film, ”Lord of the War” (2005), cu Nicholas Cage în rolul principal.

Negocerile pentru eliberarea lui Brittney Griner durau de multe luni şi iniţial Statele Unite au propus ca încă un cetăţean american, Paul Whelan, care face închisoare în Rusia pentru spionaj, să fie eliberat în schimbul lui Viktor Bout, dar ruşii n-au acceptat.


Rusia o eliberează pe baschetbalista americancă Brittney Griner într-un schimb de deţinuţi cu traficantul de armament Viktor Bout, încarcerat în America de 12 ani, relatează BBC News.

Schimbul de deţinuţi a fost aprobat de către preşedintele rus Vladimir Putin recent, potrivit unor surse citate de postul american CBS News.

Griner a fost reţinută pe un aeroport, la Moscova, în februarie, acuzată de faptul că avea ulei de canabis asupra sa, iar în octombrie a fost încarcerată într-o colonie penitenciară.

Preşedintele american Joe Biden anunţă într-un mesaj postat pe Twitter că a discutat cu Griner, că americanca este în siguranţă şi că se află în drum spre casă.

Administraţia lui Joe Biden a propus în vară un schimb de deţinuţi, conştientă de faptul că Moscova voia de mult timp să onbţină eliberarea lui Bout.

Ministerul rus de Externe a confirmat schimbul de deţinuţi, iar presa rusă scrie că acesta a avut loc la Abu Dhabi, al doilea cel mai important oraş din Emiratele Arabe Unite (EAU).

Biden a semnat un ordin de eliberare a lui Bout, prin care i-a comutat pedepsa de 25 de ani de închsioare.

Viktor Bout a vândut armament unor lideri de război şi unor guverne paria şi a devenit unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume.

Supranumit ”Negustorul Morţii” din cauza traficului de armament după căderea fostei Uniuni Sovietice (URSS), Bout a inspirat filmul de la Hollywood ”Lord of War” (2005).

Statele Unite i-au pus capăt acestei cariere secrete în 2008, când a fost arestat într-un hotel la Bangkok, în Thailanda, o operaţiune care a înfuriat Moscova.

El a fost extrădat doi ani mai târziu şi şi-a petrecut ultimii 12 ani într-o închisoare americană, după ce a fost găsit vinovat şi condamnat cu privire la conspitraţie în vederea susţinerii terorismului şi ucidere de americani.

În vară, la începutul negocierilor schimbului de deţinuţi, Washingtonul a anunţat că voia să obţină şi eliberarea lui Paul Whelan.

Însă Whelan - acuzat de Rusia de spionaj - nu este menţionat în acest schimb de deţinuţi.

Biden a postat, în mesajul său pe Twitter, o imagine în care apare împreună cu soţia lui Griner, Cherelle, în Birul Oval.

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Baschet

Ultimele articole Toate articolele