Ultima oră
VIDEO | Almeria - Atletico Madrid 2-2! "Dubla" lui Romero le aduce gazdelor un punct nesperat VIDEO | Almeria - Atletico Madrid 2-2! "Dubla" lui Romero le aduce gazdelor un punct nesperat
VIDEO | Arsenal - Newcastle 4-1. ”Tunarii” au jumulit ”coţofenele” VIDEO | Arsenal - Newcastle 4-1. ”Tunarii” au jumulit ”coţofenele”
”Nu sunt obişnuiţi cu aerul ăsta de sus”. Daniel Pancu nu a avut cuvinte pozitive pentru Rapid ”Nu sunt obişnuiţi cu aerul ăsta de sus”. Daniel Pancu nu a avut cuvinte pozitive pentru Rapid
EXCLUSIV | Ce ar fi făcut Franco Baresi dacă era în locul lui Săpunaru? Florin Răducioiu a dat verdictul EXCLUSIV | Ce ar fi făcut Franco Baresi dacă era în locul lui Săpunaru? Florin Răducioiu a dat verdictul
VIDEO | ”Fericirea e de scurtă durată”. Leo Grozavu nu savurează pe deplin succesul contra celei mai în formă echipă din Superliga VIDEO | ”Fericirea e de scurtă durată”. Leo Grozavu nu savurează pe deplin succesul contra celei mai în formă echipă din Superliga
VIDEO | Bergodi consideră că elevii săi s-au relaxat prematur. ”Prea multe laude şi felicitări” VIDEO | Bergodi consideră că elevii săi s-au relaxat prematur. ”Prea multe laude şi felicitări”

”Era un om genial. Cădeau cărţile de peste tot acolo. Era ceva excepţional să stai cu el!”. Radu Banciu a povestit momentul când a fost acasă la regretatul jurnalist Radu Cosaşu | VIDEO EXCLUSIV

Special Publicat pe 24 apr 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21104899/1/51bfc5cc-92eb-4741-a6db-2ce6448221f2.jpg

Radu Cosaşu s-a stins din viaţă în noaptea dintre 22 şi 23 aprilie, la spitalul ”Elias” din Bucureşti. 

Cunoscutul jurnalist, născut în Bacău, a fost unul dintre cei mai apreciaţi oameni din breasla sa şi a câştigat o mulţime de premii, ultimul fiind acordat recent, în 2022, de către Asociaţia Presei Sportive pentru întreaga sa activitate.

Radu Banciu a vorbit la Prima Sport despre regretatul jurnalist. El a povestit momentul când a fost în vizită la el acasă şi recunoaşte că Radu Cosaşu a fost un om genial. 

”Era un om genial. Cădeau cărţile de peste tot acolo. Era ceva excepţional să stai cu el!”

”L-am cunoscut. Am fot o dată la el. Am avut această onoare. Am fost cu Radu Naum la el. Era un om genial. Asta pot să vă spun. Să petreci o după-amiză cu el era ceva excepţional. Din fericire pentru mine. Nu m-am prezentat acolo decât o dată. Poate Radu Naum a fost de mai multe ori. E mai bine ca unele lucruri să nu se repete niciodată. Nu ce scriu ăştia. 

Au fost nişte momente remarcabile. Ne primise omul la el acasă. În mediul ăla absolut de scriitor. Cădeau cârţile în cap de peste tot.

Toată casa era o bibliotecă. Genială atmosferă acolo. Orice om îşi dorea să aibă o soţie ca el. Nici nu vorbeau. Îi ghicea gândurile. Formidabil. Se înţelegeau din priviri. Să trăieşti 90 si ceva de ani şi să nu te deranjeze nimeni. Sigur că poţi să fii genial”, a spus Radu Banciu, la Prima Sport.

Radu Cosaşu şi-a manifestat talentul literar dinainte de a împlini 20 de ani, debutând în Revista Elevilor la finalul anilor ‘40, după absolvirea liceului la Bucureşti. A urmat un an de studii la Facultatea de Litere (1948-1949), apoi a fost recrutat pentru Şcoala de Literatură şi Critică Literară „Mihai Eminescu” (1952-1953). 

Originile evreieşti şi convingerile ideologice l-au adus pe Radu Cosaşu în atenţia Securităţii încă de la începutul anilor ‘50, când unul dintre unchii săi a fost acuzat de spionaj după ce a emigrat din România, şi a culminat cu concedierea sa din funcţia de corespondent special al Scânteii tineretului, după ce şi-a făcut publică opinia despre Revoluţia din Ungaria, lansând teoria „adevărului integral” la Congresul Tinerilor Scriitori prin care susţinea că misiunea scriitorilor nu este aceea de a ascunde neîmplinirile şi greşelile procesului de construcţie a socialismului, ci de a le dezvălui.

După 12 ani de „şomaj ideologic”, Radu Cosaşu a revenit în presă în 1968, ca redactor al revistei Cinema, unde a şi lucrat până în 1987, iar în 1972 a publicat volumul intitulat „Viaţa în filmele de cinema”. De-a lungul activităţii sale profesionale, a dedicat nenumărate materiale cinemaului în rubricile sale din România literară, Dilema şi Dilema veche, şi a semnat scenariul producţiei regizate de Lucian Bratu, ce îi are ca protagonişti pe Margareta Pâslaru şi Ştefan Iordache, „Un film cu o fată fermecătoare” (1967). 

„Maimuţele personale”, lansat în 1968, este volumul de proză satirică cu care Radu Cosaşu s-a afirmat în lumea literară, urmat în perioada 1973-1989 de ciclul de nuvele, în şase volume, intitulat „Supravieţuiri”, reeditat după 1989. Radu Cosaşu este autorul a peste 20 de volume în care a adunat articole şi eseuri, nuvele autobiografice sau piese de teatru, şi a fost distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei (1975), Premiul Uniunii Scriitorilor (1971, 1989), Premiul Naţional pentru Literatură (2007) şi cu Premiul de Excelenţă în cadrul Galei „Ioan Chirilă” (2010).

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Special

Ultimele articole Toate articolele