Ultima oră
Ruşii şi belaruşii nu mai sunt acceptaţi ca voluntari, la JO de la Paris. „Ne tratează ca pe nişte terorişti” Ruşii şi belaruşii nu mai sunt acceptaţi ca voluntari, la JO de la Paris. „Ne tratează ca pe nişte terorişti”
Un fan al echipei Aston Villa a suferit un stop cardiac la meciul cu Olympiakos Un fan al echipei Aston Villa a suferit un stop cardiac la meciul cu Olympiakos
Sportivilor ucraineni li s-a spus să evite orice contacte cu ruşii la Jocurile Olimpice de la Paris Sportivilor ucraineni li s-a spus să evite orice contacte cu ruşii la Jocurile Olimpice de la Paris
Marea greşeală a lui Ianis Hagi, care ar putea să îl coste locul de la EURO 2024. "Nu ştiu de cine a fost sfătuit"
Marea greşeală a lui Ianis Hagi, care ar putea să îl coste locul de la EURO 2024. "Nu ştiu de cine a fost sfătuit"
O nouă suspendare pentru Sandro Tonali, după ce a încălcat regulile privind pariurile O nouă suspendare pentru Sandro Tonali, după ce a încălcat regulile privind pariurile
Reeditare a finalei de anul trecut la Madrid Open! Sabalenka şi Swiatek se înfruntă în ultimul act Reeditare a finalei de anul trecut la Madrid Open! Sabalenka şi Swiatek se înfruntă în ultimul act

SPECIAL | Calcule pentru EURO. De ce partida cu Elveţia rămâne crucială, chiar dacă învingem Israel

Special Publicat de Tudor Moisa pe 16 nov 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21387758/1/romania-kosovo-preliminariile-c-e-2024-12-09-2023.jpg

România are în faţă două partide cruciale pentru calificarea la EURO 2024. Cu un punct în meciul cu Israel, selecţionata condusă de Edi Iordănescu ar fi matematic calificată la turneul final.

Totuşi, chiar dacă reuşim un rezultat pozitiv sâmbătă, partida cu Elveţia rămâne la fel de importantă. Motivul este modul în care se vor forma urnele pentru tragerea la sorţi, care va avea loc luna viitoare.

  • Israel - România este sâmbătă, de la 21:45, în direct la Prima TV

Tragerea la sorţi pentru turneul final va avea loc pe 2 decembrie, la Hamburg. Echipele urmează să fie împărţite în patru urne a câte şase echipe astfel:

  • Prima urnă: Germania (ţara gazdă) + cele mai bune cinci echipe de pe prima poziţie a grupelor
  • Urna a doua: Restul formaţiilor de pe prima poziţie + cea mai bună echipă de pe poziţia a doua
  • Urna a treia: Formaţiile de pe locurile 2-7 în clasamentul echipelor de pe locul secund
  • Urna a patra: Formaţiile de pe locurile 8-10 în clasamentul echipelor de pe locul secund + cele trei câştigătoare ale play-off-ului din Liga Naţiunilor

Astfel, clasarea pe primul loc în grupă devine esenţială pentru România. Dacă va termina deasupra Elveţiei, selecţionata noastră va avea urna a doua asigurată. În caz contrar, am putea cădea până în ultima urnă.

Chiar dacă teoretic am putea obţine primul loc şi prin altfel de rezultate, condiţia ca noi să sperăm la prima urnă este obţinerea a şase puncte în ultimele două partide. În alcătuirea clasamentului formaţiilor de pe prima poziţie se vor şterge punctele obţinute cu ultima clasată, în cazul grupelor care conţin şase echipe. În grupa din care face parte România, aproape sigur Andorra va termina pe ultimul loc.

Astfel, România ar intra în respectivul clasament, adunând cele şase potenţiale puncte din ultimele două partide, cu 16 puncte şi trebuie să terminăm peste alţi cinci potenţiali lideri.

Aici intervine jocul rezultatelor.

În grupa A, Spania are deja 15 puncte, iar punctele nu se scad cu ultima formaţie, fiind grupă alcătuită din doar cinci echipe. 

În grupa B, Franţa are deja peste 16 puncte.

În grupa C, Anglia are deja 16 puncte.

În grupa D, Turcia are 16 puncte, dar mai are o partidă, grea, în deplasare cu Ţara Galilor. Având în vedere că avem golaveraj superior Turciei, o victorie a Ţării Galilor ar fi suficientă ca România să treacă peste aceştia.

În grupa E, Albania are 13 puncte, iar Cehia 11. Cehia are o deplasare grea în Polonia şi e greu de crezut că va trece peste Albania. Astfel, avem nevoie ca Insulele Feroe sau Moldova să scoată puncte cu Albania pentru a depăşi altă formaţie aflată pe prima poziţie într-o grupă.

În grupa F, Belgia are 17 puncte.

În grupa G, Ungaria are 14, iar Serbia 13. Golaverajul ne este superior sărbilor, care mai au doar un meci de disputat, astfel că pe noi ne interesează doar ce face Ungaria. Cu maxim două puncte din partidele cu Bulgaria şi Muntenegru, maghiarii ar fi sub noi în clasament.

În grupa H situaţia este foarte complicată. Slovenia are 19, Danemarca 19, iar Kazakhstan 15. La punctajul final se scad şase puncte obţinute cu San Marino, iar primele două clasate au meci direct. Ar fi de domeniul SF să terminăm peste primul loc din această grupă.

Iar în grupa J, Portugalia are deja 24 de puncte, din care se scad doar trei. Portugalia are meci cu Liechtenstein în această seară.

Deci, în concluzie, este de domeniul SF ca România să fie în prima urnă. Ar trebui ca Spania să nu mai facă niciun punct, în grupa H să se întâmple o minune, iar toate cerinţele să fie respectate în celălalte grupe.

Astfel, un eventual prim loc ne asigură prezenţă în urna a doua şi am avea şanse reale la un parcurs lung la Euro.

Un loc doi ne-ar plasa într-o grupă infernală în care vor apărea cel puţin două echipe net superioare nouă, cum ar fi Germania, Franţa, Spania, Portugalia, Belgia, Anglia, Italia sau Olanda, în funcţie de ce se întâmplă în ultimele două etape.

Deci şi în cazul în care obţinem calificarea după partida cu Israel, selecţionata noastră nu trebuie să se relaxeze, pentru că meciul cu Elveţia ar conta decisiv în alcătuirea urnelor şi în deschiderea unui drum lung la turneul final. O eventuală repartizare în urna a patra ar coincide, probabil, doar cu un act de prezenţă a naţionalei la EURO.

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Special

Ultimele articole Toate articolele