Ultima oră
A picat varianta Louis Munteanu! Cine este atacantul din Superliga pe care îl vrea Gigi Becali A picat varianta Louis Munteanu! Cine este atacantul din Superliga pe care îl vrea Gigi Becali
Rrahmani putea fi golgheterul Superligii, dar Lobonţ l-a schimbat. Explicaţie uluitoare. ”Trebuie să-şi canalizeze energia la ce trebuie să facă” Rrahmani putea fi golgheterul Superligii, dar Lobonţ l-a schimbat. Explicaţie uluitoare. ”Trebuie să-şi canalizeze energia la ce trebuie să facă”
Probleme la FCSB? Elias Charalambous a răbufnit după un nou eşec cu Rapid: ”Vreau să discut cu cineva din conducere!” Probleme la FCSB? Elias Charalambous a răbufnit după un nou eşec cu Rapid: ”Vreau să discut cu cineva din conducere!”
VIDEO | Metz - PSG 0-2. Ladislau Boloni va juca baraj pentru a rămânerea în Ligue 1 VIDEO | Metz - PSG 0-2. Ladislau Boloni va juca baraj pentru a rămânerea în Ligue 1
Dan Şucu, noul Gigi Becali? "Bagă dictatură" | VIDEO EXCLUSIV Dan Şucu, noul Gigi Becali? "Bagă dictatură" | VIDEO EXCLUSIV
VIDEO | Dan Şucu a anunţat când va semna noul antrenor al Rapidului! ”Suntem hotărâţi să investim în club”
VIDEO | Dan Şucu a anunţat când va semna noul antrenor al Rapidului! ”Suntem hotărâţi să investim în club”

Argentina este noua campioană mondială după loviturile de departajare în faţa Franţei! Messi, autor al unei duble, cucereşte trofeul pe care l-a râvnit, chiar dacă Mbappe a înscris o triplă

CM 2022 Publicat pe 18 dec 2022
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/39606/20954017/1/profimedia-0744975124.jpg

Reprezentativa Argentinei a câştigat, duminică, pentru a treia oară Cupa Mondială la fotbal, învingând în finala din Qatar, disputată pe stadionul Lusail, cu scorul de 4-2 la lovituri de departajare (3-3 după prelungiri), Franţa, campioana din 2018.

Pentru argentinieni este primul trofeu mondial după 36 de ani, ei triumfând şi în 1978 şi 1986. Argentina şi-a luat revanşa după ce la ediţia din 2018, în optimi, a pierdut chiar în faţa Franţei, scor 3-4.

Kylian Mbappe a marcat toate cele trei goluri ale Franţei în timpul regulamentar, o performanţă insuficientă pentru ca reprezentativa ”cocoşilor galici” să câştige al doilea titlu mondial consecutiv. Totuşi, ca o palidă consolare, Mbappe a câştigat duelul cu colegul său de la PSG, Lionel Messi, în clasamentul golgheterilor la turneul final din Qatar. Francezul a marcat de 8 ori, iar starul argentinian a punctat de 7 ori.

Pentru ”pume” a înscris în timpul regulamentar de două ori Lionel Messi şi o singură dată Angel Di Maria.

Argentina – Franţa 3-3 (Messi 23 p, 109,  Di Maria 36 / Mbappe 80, 81, 118), ACUM

Update, 18:30: Acuna a fost introdus în minutul 64 de selecţionerul Lionel Scaloni în locul lui Di Maria. Decizia de ultimă oră de a-l lăsa pe bancă pe Acuna a fost luată din motive tactice, nu medicale. 

Update, 16:34: Tagliafico l-a înlocuit pe Acuna în primul 11 al Argentinei. Acuna a ieşit din calculele lui Lionel Scaloni din cauza unor probleme medicale.

Echipele de start:

  • Argentina (4-4-2): E. Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - Di Maria, De Paul, Enzo Fernandez, Mac Allister - Messi, J. Alvarez
  • Selecţioner: Lionel Scaloni
  • Franţa (4-3-3): Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Griezmann, Tchouameni, Rabiot - Dembele, Giroud, Mbappe
  • Selecţioner: Didier Deschamps
  • GOL Argentina! Montiel marchează, iar Argentina este noua campioană mondială. 
  • GOL Franţa! Kolo Muani înscrie cu un şut tare pe centrul porţii. Montiel are şansa golului care să trimită CM în Argentina. 
  • GOL Argentina! Paredes înscrie, chiar dacă Lloris a ghicit colţul şi a atins balonul. Dacă Franţa ratează, Argentina este campioană mondială. 
  • Ratare Franţa! Tchouameni trimite pe lângă poartă, Argentina este foarte aproape să devină campioană mondială. 
  • GOL Argentina! Dybala înscrie cu un şut pe centrul porţii, la firul ierbii. 
  • Ratare Franţa! Martinez îi parează şutul lui K. Coman, care a trimis foarte slab.
  • GOL Argentina! Messi îl fentează pe Lloris, care chiar dacă se redresează, nu mai poate evita golul.
  • GOL Franţa! Mbappe înscrie de la punctul cu VAR, chiar dacă Martinez atinge mingea.

Min. 120 + 5: 3-3 este Franţa Argentina după peste 120 de minute. Urmează loviturile de departajare!

Min. 120 + 3: Ocazie uriaşă pentru Franţa! Martinez îl blochează eroic pe Kolo Muani. Imediat, ”pumele” risipesc un contraatac. 

Min. 118: GOL Franţa! Mbappe transformă de data aceasta fără emoţii trimiţând balonul în plasa laterală şi pe portarul Martinez în direcţie opusă. Mbappe îşi trece în cont o triplă şi redevine golgheterul solitar al Cupei Mondiale cu 8 reuşite.

Min. 116: Mbappe obţine un penalty. Şutul său este respins cu mâna de Montiel. 

Min. 114: Paredes (Argentina) primeşte cartonaşul galben.

Min. 113: Schimbare la Franţa: Konate intră în locul lui Varane.

Min. 108 - 109: GOL Argentina! Lionel Messi îl lasă pe Lautaro Martinez singur cu Lloris, care are din nou o paradă fabuloasă. Însă, Messi vine pe respingere şi trimite balonul în poartă, în ciuda respingerii lui Upamecano. Messi ajunge şi el 7 goluri la CM, la fel ca Mbappe. 

Min. 107: Ocazie pentru Argentina! Lionel Messi trimite un voleu, de la marginea careului, dar Lloris are o nouă intervenţie foarte bună şi respinge de la colţul scurt.

Min. 105 + 1: Ocazie pentru Argentina! Upamecano îl blochează din nou eroic pe Lautaro Martinez. Arbitrul nu acordă corner pentru ”pume” eronat. 

Min. 105: Ocazie uriaşă de gol pentru Argentina! Upamecano îl blochează fantastic pe Lautaro Martinez, care era pregătit să şuteze din careu. Varane a blocat ulterior cu capul un şut de la distanţă expediat de Montiel. 

Min. 102: Dublă schimbare la Argentina: iese De Paul, intră Paredes, iese Alvarez, intră Lautaro Martinez.

Min. 100: Montiel primeşte cartonaşul galben pentru un fault la Kounde. 

Min. 95: Schimbare la Franţa: iese Rabiot, intră Fofana.

Min. 91: A început prima repriză de prelungiri! Schimbare la Franţa: a ieşit Molina, a intrat Montiel. 

Min. 90 + 9: Finala CM se termină 2-2! Urmează cele două reprize de prelungiri de câte 15 minute fiecare. 

Min. 90 + 8: Acuna vede cartonaşul galben pentru un fault, la o fază în care arbitrul a oprit un contraatac periculos al Franţei prin decizia sa de a nu le acorda ”cocoşilor galici” avantaj. 

Min. 90 + 7: Ocazie pentru Argentina! Lionel Messi şutează puternic din afara careului, dar Lloris reuşeşte să respingă fenomenal. 

Min. 90 + 4: Ocazie mare pentru Franţa! Martinez respinge cu greu şutul expediat de Rabiot.

Min. 90 + 3: Otamendi a reuşit să îi devieze şutul extrem de periculos expediat de Mbappe într-o acţiune pe cont propriu. 

Min. 90: Vor fi cel puţin 8 minute de prelungiri. 

Min. 87: Thuram vede cartonaşul galben pentru o simulare în careul Argentinei. 

Min. 81: GOL Franţa! Mbappe o aduce egalarea incredibil printr-un şut superb pentru ”cocoşii galici” din pasa lui Thuram. Mbappe devine cel mai bun marcator al CM, cu 7 goluri marcate, urmat de Messi cu 6 reuşite.

Min. 80: GOL Franţa! Mbappe o readuce pe Franţa în joc de la punctul cu var, deşi portarul Martinez a ghicit colţul şi a atins balonul înainte să intre în poartă. Penalty-ul a fost acordat pentru un fault al lui Otamendi la Kolo Muani. 

Min. 72: Fernandez (Argentina) trage din afara careului, dar Lloris reţine balonul fără probleme. 

Min. 71: Dublă schimbare la Franţa: ies T. Hernandez şi Griezmann, intră Camavinga şi Coman. 

Min. 71: Ocazie pentru Franţa! Mbappe pătrunde în careu, dar şutează mult peste poarta adversă. 

Min. 64: Schimbare defensivă la Argentina: iese Di Maria şi intră Acuna. 

Min. 63: Ocazie pentru Argentina! Lloris degajează in extremis o minge trimisă de Lionel Messi către Mac Allister. 

Min. 61: Ocazie pentru Argentina! Rabiot îi suflă mingea prin alunecare puţin lui Lionel Messi suficient cât decarul ”pumelor” să trimită în out de poartă din poziţie bună de gol, dar cu piciorul mai slab, dreptul. 

Min. 59: Ocazie pentru Argentina! Di Maria îl găseşte cu o pasă de J. Alvarez, care şutează la poartă la colţul scurt, însă Lloris respinge şi evită şi cornerul.

Min. 55: Rabiot primeşte primul cartonaş galben al francezilor în finală pentru un fault la De Paul. 

Min. 49: Ocazie pentru Argentina! De Paul trimite din cădere, din careu, direct în braţele lui Lloris.

Min. 46: A început a doua repriză!

Min. 45 + 8: Se termină prima repriză! Argentina conduce Franţa cu 2-0 la pauza finalei Cupei Mondiale!

Min. 45 + 7: Enzo Fernandez (Argentina) primeşte primul cartonaş galben al finalei pentru un fault la Kolo Muani. 

Min. 45: Arbitrul prelungeşte prima parte a jocului cu minimum 7 minute. 

Min. 41: Didier Deschamps nu mai suportă umilinţa şi face o dublă schimbare! Ies Giroud şi Dembele, intră Thuram şi Kolo Muani. 

Min. 36: GOL Argentina! Anghel Di Maria dublează avantajul ”pumelor” pe contraatac din pasa lui Mac Allister. Lionel Messi a creat şansa de gol. 

Min. 23: GOL Argentina! Lionel Messi transformă impecabil lovitura de pedeapsă, trimiţându-l pe Lloris în direcţia opusă. Messi devine solitar golgheterul Cupei Mondiale cu 6 reuşite. 

Min. 21: Penalty pentru Argentina! Dembele îl faultează pe Di Maria. Arbitrul nici măcar nu a stat pe gânduri.

Min. 19 - 20: T. Hernandez este faultat de De Paul. Lovitura liberă executată de Griezmann se termină cu un fault un atac al lui Giroud. 

Min. 17: Ocazie pentru Argentina! Angel Di Maria şutează mult peste poartă din interiorul careului ”cocoşilor galici” din pasa lui De Paul, servit anterior de Lionel Messi. 

Min. 14: Prima acţiune mai importantă pentru Franţa pe fază ofensivă. Rabiot şi Mbappe intră într-un un-doi, dar portarul Martinez iese şi reţine în timp util balonul până să ajungă la Mbappe. 

Min. 8: Fază de joc periculoasă pentru Argentina! De Paul trimite un şut-centrare, dar Varane deviază în corner cu destulă şansă. 

Min. 5: Fază de joc periculoasă pentru Argentina! Mac Allister trage puternic de la distanţă, însă mingea este prinsă fără probleme de Lloris, aflat pe traiectoria balonului. 

Min. 1: A început meciul!


Argentina – Franţa, finala Cupei Mondiale 2022 din Qatar, se joacă duminică, de la ora 17:00. Cel mai aşteptat meci al anului va fi redat în format live text de către site-ul www.PrimaSport.ro.

Drumul către finală al celor două naţionale

După un început de Mondial surprinzător şi umilitor, în urma eşecului cu 2-1 în faţa Arabiei Saudite, Argentina s-a redresat exemplar atât prin rezultatele obţinute, cât şi prin creşterea calităţii jocului. Reprezentativa ”pumelor” a învins Mexic şi Polonia cu 2-0 şi s-a calificat în optimi dintr-o grupă în care multă vreme a tremurat serios pentru calificare. Cu mici emoţii, în optimi, argentinienii au trecut cu 2-1 de Australia, deşi problema echipei mai bune nu s-a pus niciodată pe parcursul partidei. Emoţiile au crescut considerabil în optimi, unde Messi & co. s-au calificat în defavoarea Olandei, după 2-2 în 120 de minute şi un succes la loviturile de departajare (4-3). Meciul a intrat incredibil în prelungiri, după golul marcat de Weghorst în minutul 90 + 11, la o fază în care defensiva sud-americană a dormit în ghete. Argentina şi-a arătat clasa cu adevărat în semifinale, unde a ridiculizat Croaţia la scor de neprezentare. Rezultatul este cu atât mai mult de apreciat ţinând cont că vicecampioana mondială en-titre a eliminat în sferturi marea favorită a turneului şi rivala ”pumelor”, Brazilia.

Franţa a avut un parcurs mult mai liniştit şi pentru că a ştiut să şi-l facă, deşi culoarul a fost teoretic mai dificil decât cel parcurs de Argentina. ”Cocoşii galici” şi-au asigurat calificarea în optimi după două succese în grupe înregistrate în faţa Australiei (4-1) şi a Danemarcei (2-1). Francezii şi-au permis să piardă cu 1-0 în faţa Tunisiei, în ultima etapă din grupe, calificându-se direct de pe primul loc. A urmat faza optimilor, unde fără foarte mari bătăi de cap, trupa pregătită de Didier Deschamps a trecut de Polonia, scor 3-1. Cel mai dificil meci din turneu pentru reprezentativa ”Hexagonului” s-a consumat în sferturi împotriva Angliei, una dintre favoritele turneului final. Chiar dacă nu s-a aflat în permanenţă în control şi a avut în destule momente şansă, mai ales la penalty-ul ratat de Harry Kane, Franţa a reuşit să dea dovadă de pragmatism şi să îşi câştige meciul în 90 de minute, cu scorul de 2-1. Campioana mondială en-titre nu a avut o misiune facilă nici în semifinale, unde a eliminat cu 2-0 Marocul, revelaţia Campionatului Mondial din Qatar. Chiar dacă au deschis scorul rapid în minutul 5 prin Theo Hernandez, francezii şi-au obţinut liniştea abia în minutul 79, când la prima atingere de balon Kolo Muani le-a dublat avantajul. Maroc a surprins pe toată lumea cu abordarea curajoasă, lipsită de complexe, în faţa naţionalei Franţei.

Duelul dintre Lionel Messi şi Kylian Mbappe

În privinţa starurilor, Argentina şi Franţa prezintă o situaţie extrem de echilibrată. Lionel Messi şi Kylian Mbappe sunt golgheterii la zi ai Cupei Mondiale, ambii cu câte 5 goluri marcate. Messi îşi întrece la limită coechipierul de la PSG la pase de gol. Argentinianul le-a oferit mingea decisivă colegilor săi de 3 ori, în timp ce francezul are în cont două assist-uri. În ciuda diferenţei de vârstă dintre cei doi, 35 de ani faţă de 23, Messi a fost jucătorul mai constant în fazele eliminatorii ale competiţiei. ”Puricele” a marcat un gol cu Australia în optimi, la fel şi cu Olanda în sferturi, unde a şi pasat decisiv, performanţă pe care a repetat-o şi în semifinale contra Croaţiei. De cealaltă parte, Mbappe a avut o prestaţie stelară în optimile CM, când a reuşit o dublă şi o pasă de gol contra Poloniei (3-1), însă a fost destul de şters contra Angliei şi Marocului. Finala nu va decide, cel mai probabil, doar dacă Franţa se va alătura Braziliei şi Italiei în compania selectă şi sumară a naţionalelor care şi-au apărat titlul mondial sau dacă Lionel Messi va cuceri singurul trofeu care îi lipseşte din palmares. În funcţie de prestaţia celor două staruri şi de rezultatul final va fi desemnat şi jucătorul turneului, distincţie pentru care Lionel Messi a căpătat prim-planul după ultimele partide disputate. Un alt duel interesant va fi între atacanţii Olivier Giroud şi Julian Alvarez, ambii cu 4 goluri la CM din Qatar, şi cu şanse la titlul de golgheter al turneului final, dacă reuşesc în ultimul act al competiţiei o dublă şi dacă Messi şi Mbappe nu punctează măcar o dată.

Ca stil de joc, Franţa a arătat ca fiind echipa mai solidă, chiar dacă nu s-a putut baza în Qatar pe nume importante precum Balonul de Aur Karim Benzema, N'Golo Kante, Paul Pogba sau Christopher Nkunku. Argentina a lăsat impresia că se află într-o puternică dependenţă de Lionel Messi, care a reuşit să facă, la 35 de ani, cel mai reuşit Campionat Mondial din cariera sa şi să le închidă gurile rău-voitoare contestatarilor săi care s-au înmulţit considerabil după ce a părăsit Barcelona şi a ajuns la PSG liber de contract.

Franţa şi Argentina au oferit unul dintre cele mai spectaculoase meciuri ale Cupei Mondiale din 2018, organizate în Rusia, în faza optimilor. ”Cocoşii galici” s-au impus, la acea vreme, cu un 4-3 destul de tensionat, în care Kylian Mbappe şi-a trecut în cont o dublă (64’ şi 68’). Pentru francezi au mai punctat Antoine Griezmann din penalty, în minutul 13, şi Benjamin Pavard, în minutul 57. Din tabăra ”pumelor” au marcat Anghel Di Maria (41’), Garbiel Mercado (48’) şi Sergio Aguero (90 + 3’). Acum, cele două naţionale se vor lupta în ultimul act al Cupei Mondiale, într-un duel care cu siguranţă va scrie istorie. 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

CM 2022

Ultimele articole Toate articolele