Ultima oră
VIDEO | Oţelul - ”U” Cluj 2-1. Moldovenii dau lovitura şi se califică după două decenii în finala Cupei VIDEO | Oţelul - ”U” Cluj 2-1. Moldovenii dau lovitura şi se califică după două decenii în finala Cupei
O supravieţuitoare a cancerului la sân va alerga topless la maratonul de la Londra pentru a contribui la eliminarea stigmatului mastectomiei O supravieţuitoare a cancerului la sân va alerga topless la maratonul de la Londra pentru a contribui la eliminarea stigmatului mastectomiei
Englezii l-au distrus pe Haaland după eliminarea din sferturi: „A căzut îngrozitor! Nu a arătat nimic” Englezii l-au distrus pe Haaland după eliminarea din sferturi: „A căzut îngrozitor! Nu a arătat nimic”
Fraţii Maior, la start în a doua etapă din Campionatul Mondial de Raliuri
Fraţii Maior, la start în a doua etapă din Campionatul Mondial de Raliuri
CFR Cluj are de dat bani către un fost jucător. Acesta a avut câştig de cauză la comisii CFR Cluj are de dat bani către un fost jucător. Acesta a avut câştig de cauză la comisii
Lovitură de proporţii în Formula 1! Carlos Sainz, dorit de rivala celor de la Ferrari Lovitură de proporţii în Formula 1! Carlos Sainz, dorit de rivala celor de la Ferrari

Calculele din grupele nebune! Japonia şi Costa Rica pot elimina Spania şi Germania. Maroc e favorită la calificare, deşi Croaţia e lideră

CM 2022 Publicat pe 1 dec 2022
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/39606/20936377/1/busquets-vs-gundogan.jpg

Ziua 12 de la Cupa Mondială ne aduce, joi, de la ora 17:00 duelurile Canada – Maroc şi Croaţia – Belgia din etapa a 3-a a grupei F.

Canada este eliminată încă de la finalul rundei a doua a grupei F de la Cupa Mondială. În faţa unui astfel de adversar, fără miză în competiţie în afara orgoliului, Maroc trebuie să se impună pentru a fi sigură de calificarea în optimi sau măcar să obţină un egal.

În cazul unui eşec, africanii pot merge mai departe dacă pierde Belgia cu Croaţia şi dacă cele două forţe europene fac un egal, iar înfrângerea marocanilor nu este drastică. În eventualitatea în care Maroc cedează surprinzător în faţa Canadei, iar Belgia se impune cu Croaţia, africanii evită eliminarea doar în situaţia în care croaţii pierd în faţa Belgiei la un scor catastrofal.

Scenariile sunt asemănătoare şi în cazul Croaţiei. O victorie sau un egal îi califică pe Modric & co. în optimile Cupei Mondiale fără nicio altă emoţie. Vicecampiona mondială en-titre părăseşte competiţia doar dacă pierde cu Belgia, iar Maroc învinge Canada.

Astfel, misiunea Croaţiei devine totuşi mai dificilă decât cea a Marocului, în ciuda golaverajului superior, deoarece întâlneşte în ultima etapă a grupelor un adversar foarte bine cotat, care va da tot ce are pentru a evita ruşinea unei eliminări încă din faza grupelor. Totuşi, este de aşteptat ca vicecampioana mondială să încerce totul pentru o victorie, pentru a fi sigură că îşi adjudecă locul 1 în Grupa F.

Pentru Belgia şansele sunt cele mai mici de calificare înaintea disputării partidelor (dintre naţionalele care mai au încă şanse), dar calculele sunt cele mai simple. O victorie cu Croaţia îi face pe De Bruyne & co. să îşi repare imaginea printr-o calificare în optimile Cupei Mondiale în dauna vicecampioanei Mondiale (cel mai probabil) sau a africanilor. Scenariul în care Belgia obţine doar un egal cu Croaţia, iar Maroc pierde la 4 goluri în faţa Canadei pare posibil doar la nivel teoretic.

Grupa F de la CM 2022 - Clasament, program şi rezultate

  • 1. Croaţia 4p (4-1)
  • 2. Maroc 4p (2-0)
  • 3. Belgia 3p (1-2)
  • 4. Canada 0p (1-5)

Mult mai complicate sunt calculele calificării în grupa E, unde meciurile Costa Rica – Germania şi Japonia – Spania au loc, joi, începând cu ora 21:00.

Spania se află cu un picior în optimile Cupei Mondiale. ”Furia roja” se califică în cazul unei victorii sau al unui egal cu Japonia. Un eşec în faţa Japoniei îi poate lăsa acasă pe iberici doar dacă Germania cedează, la rândul ei, în faţa naţionalei din Costa Rica.

Lucrurile încep să se complice în cazul Japoniei. O victorie a ”Ţării Soarelui Răsare” în faţa campioanei mondiale din 2010 îi asigură calificarea directă de pe prima poziţie. Un egal, însă, poate fi echivalentul eliminării de la Cupa Mondială, dacă naţionala din Costa Rica produce o nouă surpriză şi se impune în faţa Germaniei. Un eşec suferit de Japonia în faţa Spaniei ar duce la eliminarea directă a niponilor, indiferent de rezultatul dintre Costa Rica şi Germania.

La rândul ei, cu un succes în faţa Germaniei, Costa Rica se califică în optimile Cupei Mondiale, deşi a pierdut în prima etapă a grupelor cu 7-0 în faţa Spaniei. Şi un egal în faţa nemţilor este suficient pentru Keylor Navas şi colegii săi, doar în scenariul în care Spania îşi respectă blazonul şi învinge Japonia. Eşecul în faţa nemţilor este echivalentul eliminării directe.

În cea mai ciudată ipostază se află Germania. Câştigătoarea Cupei Mondiale din 2014 se poate califica doar dacă îşi câştigă meciul cu Costa Rica, însă chiar şi aşa nu este la mâna ei. Trebuie fie ca Spania să învingă Japonia pentru a se califica de pe locul doi după iberici, fie ca în cazul unei remize, în celălalt meci al grupei, să îi învingă pe costaricani la o diferenţă mai mare de două goluri, pentru a-i elimina pe niponi datorită golaverajului, fie să zdrobească naţionala din Costa Rica, la o diferenţă cel puţin identică scorului înregistrat de ”Furia Roja”, pentru a apune parcursul ibericilor la Cupa Mondială, dacă cedează în faţă ”Ţării Soarelui Răsare”.  

Grupa E de la CM 2022 - Clasament, program şi rezultate

  • 1. Spania 4p (8-1)
  • 2. Japonia 3p (2-2)
  • 3. Costa Rica 3p (1-7)
  • 4. Germania 1p (2-3)
mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

CM 2022

Ultimele articole Toate articolele