Ultima oră
VIDEO | Corvinul - Mioveni, în direct la Prima Sport 1 şi PrimaPlay.ro. Gazdele au marcat de două ori în trei minute VIDEO | Corvinul - Mioveni, în direct la Prima Sport 1 şi PrimaPlay.ro. Gazdele au marcat de două ori în trei minute
Cine va arbitra partida care poate decide campioana din Superliga, Sepsi - Universitatea Craiova Cine va arbitra partida care poate decide campioana din Superliga, Sepsi - Universitatea Craiova
Max Verstappen, de neoprit! A câştigat cursa sprint şi apoi şi calificările la Grand Prix-ul Chinei Max Verstappen, de neoprit! A câştigat cursa sprint şi apoi şi calificările la Grand Prix-ul Chinei
Ar putea fi primul transfer a lui Dan Petrescu la CFR Cluj. „Va juca din vară la CFR” Ar putea fi primul transfer a lui Dan Petrescu la CFR Cluj. „Va juca din vară la CFR”
Decizia luată de FIFA care i-ar afecta pe agenţi! "Cea mai mare parte a acestor bani pleacă din fotbal" Decizia luată de FIFA care i-ar afecta pe agenţi! "Cea mai mare parte a acestor bani pleacă din fotbal"
VIDEO | FCSB - Rapid, ASTĂZI, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Derby-ul ce le poate aduce titlul „roş-albaştrilor”. Echipele probabile! VIDEO | FCSB - Rapid, ASTĂZI, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Derby-ul ce le poate aduce titlul „roş-albaştrilor”. Echipele probabile!

Cei mai buni şahişti ai lumii vin la Bucureşti pentru Grand Chess Tour 2023! Află-le poveştile impresionante

Special Publicat pe 13 apr 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21094990/1/grand-chess-tour.png

10 dintre cei mai buni şahişti ai lumii, potrivit clasamentului FIDE, se vor confrunta în luna mai a.c., la Bucureşti, în prima etapă a circuitului internaţional de şah Grand Chess Tour (GCT), ediţia 2023. Cei 10 fantastici formează cel mai puternic line-up, de până acum, avut în România. Circuitul Grand Chess Tour a fost fondat de multiplul campion mondial Garry Kasparov. 

Cine sunt cei 10 Mari Maeştri ai şahului, care vor concura la Bucureşti, în perioada 4-16 mai 2023

  • Turneul va fi transmis în direct de Prima Sport

1. BOGDAN DEAC, ROMÂNIA: 21 ani, locul 39 mondial şi unul dintre cei mai valoroşi şahişti români

În prezent, Bogdan Deac este considerat unul dintre cei mai valoroşi şahişti români (locul 39 mondial). Este beneficiarul a două wildcard-uri în cadrul circuitului Grand Chess Tour 2023 şi va concura în competiţiile Superbet Chess Classic România, respectiv Superbet Rapid & Blitz Polonia. 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21094990/4/bogdan-deac.jpg

Bogdan Deac joacă şah de la şapte ani, iar la 14 ani a fost selecţionat pentru prima dată în naţionala de şah a României. Tot atunci a devenit şi cel mai tânăr Mare Maestru internaţional la şah din lume, fiind considerat unul dintre cei mai tineri jucători din istorie care au făcut acest lucru. A început să joace şah la îndemnul părinţilor, care îl considerau un copil foarte energic şi căutau să-i găsească o ocupaţie extra-şcolară. Încă de la prima interacţiune avută cu şahul, şi-a dat seama că era atras de acest sport. Astăzi preferă şahul clasic şi spune că s-a automotivat constant, de-a lungul anilor, să exceleze în domeniu. Titlul de Mare Maestru a venit după foarte multă muncă, pasiune, dar şi de pe urma suportului oferit de familie. 

Spune despre el că are o viaţă normală: citeşte şi învaţă (despre şah, dar nu numai), se pregăteşte pentru competiţii şi vizionează partidele care se joacă la diferite turnee din lume, îi place să se plimbe, face sport, îi place să vizioneze meciuri de fotbal şi petrece timp în compania familiei şi a prietenilor. În timpul desfăşurării turneelor de şah la care participă, Bogdan îşi alocă multe ore de pregătire pentru partidele de şah, face zilnic scurte plimbări şi acordă o atenţie deosebită alimentaţiei şi odihnei sale. De altfel, este de părere că pregătirea fizică este necesară înainte de orice turneu.

Nu are un reper în lumea şahului, însă pentru o perioadă de timp l-a urmărit şi admirat pe americanul Bobby Fischer (fost campion mondial de şah), despre care Bogdan spune că avea un stil de joc foarte agresiv şi pe care îl aseamănă, totodată, inclusiv cu fostul campion mondial Garry Kasparov. Deac visează să joace, într-o zi, pentru titlul mondial şi să fie primul român care ajunge campion mondial la seniori.


2. RICHARD RAPPORT, ROMÂNIA: 27 ani, locul 13 mondial, câştigătorul FIDE Grand Prix 2022

Richard Rapport este un mare maestru internaţional, născut în Ungaria, care s-a transferat în toamna anului trecut pe lista Federaţiei Române de Şah. De atunci, Richard Rapport joacă sub steagul României şi va continua s-o facă şi în cadrul Superbet Chess Classic România 2023 – prima etapă a turneului mondial GCT. 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21094990/12/richard-rapport.jpg

Rapport a câştigat titlul de Mare Maestru (GM) la vârsta de 13 ani şi 11 luni, doborând recordurile stabilite anterior de legenda maghiară Peter Leko. Rapport este cunoscut pentru stilul său neconvenţional şi deschiderile mai puţin obişnuite. În mai 2022, a atins vârful carierei sale profesionale, ajungând pe locul 5 mondial. Realizările sale profesionale includ câştigarea Turneului Danzhou în 2020, precum şi Grand Prix FIDE de la Belgrad 2022, care i-a asigurat calificarea la Turneul Candidaţilori FIDE 2022.

Spune despre el că depune efort şi multă energie în fiecare partidă jucată. Iubeşte şahul datorită complexităţii şi frumuseţii jocului şi crede cu tărie în fair-play, atât în sport, cât şi în viaţa de zi cu zi.

Prin prisma carierei, obişnuieşte să călătorească mult în lume şi nu ştie niciodată cum arată agenda lui pe termen lung, motiv pentru care apreciază mult zilele obişnuite, petrecute acasă, cu soţia sa, cu care împărtăşeşte, de altfel, şi pasiunea pentru şah.

3. IAN NEPOMNIACHTCHI, FIDE: 32 ani, locul 2 mondial, câştigătorul Turneului Candidaţilor 2022

Ian Nepomniachtchi este un jucător de top din Rusia, actualul numărul 2 mondial. A obţinut titlul de Mare Maestru (GM) la vârsta de 17 ani. Este de două ori campion al Rusiei, precum şi fost campion mondial de tineret şi european la individual. 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21094990/9/ian-nepomniachtchi.jpg

În 2021, Nepomniachtchi a câştigat Turneul Candidaţilor FIDE, obţinând dreptul de a juca meciul pentru titlul mondial împotriva lui Magnus Carlsen (campionul mondial en-titre, la ora actuală). În martie 2022, Ian a câştigat din nou Turneul Candidaţilor FIDE. 

Nepomniachtchi se înfruntă, zilele acestea, cu jucătorul de origine chineză, Ding Liren (China), în cadrul meciului pentru titlul mondial de la Astana (Kazahstan). Ţinând cont de forma şi cariera sa de până acum, jucătorul rus are şanse reale de a deveni viitorul campion mondial. În cadrul circuitului Grand Chess Tour 203, Nepomniachtchi va juca sub steagul FIDE (drapel neutru).

4. DING LIREN, CHINA: 30 ani, locul 3 mondial, candidat la titlul de Campion Mondial 2023

Marele Maestru chinez s-a născut în Wenzhou, oraşul considerat capitală naţională a şahului. A început să joace şah la doar 4 ani şi a avut succes încă de la primele competiţii la care a participat. 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21094990/5/ding-liren.jpg

Liren a obţinut cea mai înaltă clasare pentru un jucător din ţara sa şi este primul calificat la un Campionat Mondial. Ding se află în topul şahului din China de mai bine de 10 ani, iar de la 22 de ani a intrat în top 10 mondial. 

Ding Liren este actualul numărul 3 mondial, conform clasamentului FIDE. Cu un rating maxim de 2816, este singurul jucător chinez care a depăşit un rating de 2800. Din august 2017 şi până în noiembrie 2018 a avut o serie de 100 de partide fără înfrângere, un record doborât ulterior de campionul mondial en-titre, Magnus Carlsen. În aceste zile, Liren se înfruntă cu Ian Nepomniachtchi la Campionatul Mondial FIDE 2023, la Astana (Kazahstan), după ce, anul trecut, a obţinut locul doi la Turneul Candidaţilor FIDE.


5. ALIREZA FIROUZJA, FRANŢA: 19 ani, locul 4 mondial, câştigătorul Grand Chess Tour 2022

Alireza Firouzja este un Mare Maestru iranian-francez, în prezent, jucător clasat pe locul 4 mondial şi numărul 1 mondial la categoria juniori. A câştigat campionatul iranian de seniori la doar 12 ani.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21094990/2/alireza-firouzja.jpg

Născut în Iran, în oraşul Babol, Firouzja a avut o ascensiune rapidă în lumea şahului, deşi, la un moment dat, a cochetat cu fotbalul şi cu înotul. Rezultatele la şah i-au influenţat decisiv parcursul: la vârsta de nouă ani câştiga primul concurs naţional în categoria sa de vârstă, iar ulterior, la 14 ani şi 10 luni, devenea cel mai tânăr campion din istoria Iranului. După ce a câştigat titlul de GM, Firouzja a devenit cel mai tânăr jucător care a ajuns vreodată la 2800, doborând recordul lui Magnus Carlsen la vârsta de 18 ani şi 5 luni. 

A părăsit Federaţia Iraniană de Şah în 2019, din cauza politicii împotriva jucătorilor de şah israelieni. A jucat sub steagul FIDE până la jumătatea anului 2021, când a devenit cetăţean francez şi a început să reprezinte Franţa, ţară în care deja locuia. În 2019 a luat Argint la Campionatul Mondial de şah rapid. Recentele sale succese la turnee includ câştigarea FIDE Grand Swiss 2021, Saint Louis Rapid & Blitz 2022, Sinquefield Cup 2022 şi Grand Chess Tour 2022. Anul acesta, Firouzja va participa pentru a doua oară la Superbet Chess Classic Romania - competiţia din Bucureşti şi prima etapă a circuitului GCT.

6. ANISH GIRI, OLANDA: 28 ani, locul 6 mondial, câştigătorul Tata Steel Masters 2023

Anish Giri este un GM de origine ruso-olandeză, care în prezent joacă sub egida Federaţiei Olandeze de Şah. Este de patru ori campion olandez şi actualul numărul 5 mondial. 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21094990/3/anish-giri.jpg

Vorbeşte şase limbi străine, este considerat un expert al deschiderilor, are o memorie fantastică şi este fan al reţelelor de socializare. Giri mărturiseşte că a ales să joace şah atât pentru frumuseţea şi complexitatea acestui sport al minţii, cât şi pentru banii şi faima aduse de această carieră. 

Victoria recentă la Turneul de Şah Tata Steel Masters din 2023 a fost una dintre cele mai bune realizări ale sale, de până acum, alături de titlurile Shenzen Masters 2019, Reykjavik Open 2017 şi Turneul Reggio Emilia 2012. Până în prezent, Giri a reprezentat Olanda în cinci olimpiade de şah, în cadrul cărora a câştigat trei medalii de bronz individuale.


7. FABIANO CARUANA, SUA: 30 ani, locul 7 mondial, câştigătorul Campionatului SUA 2022

GM-ul de origine italiană, Fabiano Caruana, s-a născut în Miami şi a crescut în New York. Este de două ori campion al Statelor Unite ale Americii şi actualmente numărul 7 mondial. Cu un rating FIDE maxim de 2844, Caruana deţine al treilea cel mai mare rating clasic înregistrat vreodată. 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21094990/6/fabiano-caruana.jpg

În 2018, Caruana a câştigat Turneul Candidaţilor FIDE, obţinând astfel dreptul să joace un meci împtriva campionul en-titre Magnus Carlsen, pentru titlul suprem din şah. Cea mai bună performanţă a lui Caruana, până în prezent, a avut loc în Cupa Sinquefield din 2014, unde a început cu un 7/7 uimitor, înainte de a termina pe primul loc cu 8,5/10, obţinând performanţa de 3098.

A ales să joace şah profesionist pentru competitivitatea oferită de acest sport, dar şi pentru partea artistică a jocului – spune că, deseori, în timpul partidelor, îi vin idei briliante. În viaţa cotidiană, Caruana joacă mult şah, îi place să se relaxeze la malul oceanului şi să petreacă timp alături de prieteni. Consideră că performanţa în şah se poate atinge cu multă muncă şi perseverenţă, dar mai ales, ca urmare a unei mari pasiuni pentru acest sport. 

8. WESLEY SO, SUA: 29 ani, locul 8 mondial, locul 2 la Grand Chess Tour 2022

Wesley So este de trei ori campion al Statelor Unite ale Americii şi de două ori câştigător al circuitului internaţional Grand Chess Tour. Originar din Filipine şi adoptat de o familie din Statele Unite, în 2013, So s-a transferat pe lista Statelor Unite, reprezentând SUA în mai multe olimpiade de atunci. La Olimpiada de la Baku, din 2016, a câştigat atât aurul la echipe, cât şi la individual. 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21094990/13/wesley-so.jpg

A început să joace şah de la vârsta de şase ani, iar la 14 ani obţinea deja titlul de mare maestru internaţional. Crede că povestea lui seamănă cu cea a altor copii talentaţi la şah, care iubesc acest sport şi muncesc să devină GM. Wesley susţine că mai puţin de 1% dintre jucători devin jucători profesionişti de şah, dar acest sport poate fi foarte distractiv, în esenţă, şi contribuie la dezvoltarea gândirii.

Nu-i place să sufere înfrângeri şi mărturiseşte că le suportă foarte greu, îndeosebi pentru că şahul este sportul minţii şi, în opinia lui, este un sport mult mai dramatic decât alte sporturi. Îşi petrece multe zile studiind şi antrenându-se pentru competiţiile de şah. Zilele perfecte sunt, însă, cele în care alege să se relaxeze, să petreacă timp alături de familia sa, să se plimbe şi să viziteze noi locuri. 

În 2019, So l-a învins pe Magnus Carlsen în Campionatul Mondial FIDE Fischer Random, devenind primul campion mondial oficial al Fischer Random. În prezent, în clasamentul FIDE, Wesley So se află pe locul 8 mondial. Pentru al treilea an consecutiv, Wesley So va juca în etapa Superbet Chess Classic România, mărturisind că revine, de fiecare dată, bucuros în ţara noastră, pentru turneul GCT, în care se confruntă cu jucători de şah foarte puternici, mulţi dintre ei clasaţi în top 10 mondial. Crede că şahul se schimbă, ţinând pasul cu timpurile, iar şahul rapid şi blitz are tendinţa de a deveni tot mai atractiv în rândul jucătorilor profesionişti. 

9. MAXIME VACHIER-LAGRAVE, FRANŢA: 32 ani, locul 14 mondial, locul 2 la Grand Chess Tour 2021

Maxime Vachier-Lagrave este de trei ori campion al Franţei, fost campion mondial la juniori şi campion mondial la Blitz, titlu obţinut în 2021. Acesta este, totodată, de cinci ori câştigător al Turneului Biel Grandmaster şi de două ori câştigător al Cupei Sinquefield. 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21094990/11/maxime-vachier-lagrave.jpg

Maxime a fost unul dintre cei mai tineri mari maeştri internaţionali, câştigând titlul de GM la 14 ani. Cu un rating maxim de 2819, Vachier-Lagrave este al şaptelea cel mai bine evaluat jucător de şah din toate timpurile. 

Zilele perfecte încep jucând şah şi făcând sport. Adoră tenisul, pe care îl practică de peste 15 ani, iar Roger Federer (fost jucător profesionist de tenis, deţinător al mai multor recorduri ATP) este modelul său din lumea sportului, în special pentru stilul de joc. 

Până acum, Maxime a reprezentat Franţa în cinci olimpiade de şah, precum şi în numeroase evenimente europene şi mondiale pe echipe. În 2022, a câştigat etapa Superbet Chess Classic România.

10. JAN–KRZYSZTOF DUDA, POLONIA: 24 ani, locul 24 mondial, câştigătorul Cupei Mondiale FIDE 2021

Jan-Krzysztof este mare maestru internaţional, de origine poloneză şi cel mai bine cotat jucător polonez din toate timpurile. În 2021, Jan a câştigat Cupa Mondială FIDE, învingându-l pe Magnus Carlsen în semifinale, rezultat care i-a adus dreptul de participa la Turneul Candidaţilor FIDE 2022. 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21094990/10/jan-krzysztof-duda.jpg

Totodată, Duda este un fost campion mondial şi european de tineret şi a reprezentat Polonia în numeroase olimpiade şi evenimente pe echipe. În 2022, Duda a câştigat Superbet Rapid & Blitz.

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Special

Ultimele articole Toate articolele