Ultima oră
VIDEO | Cagliari - Fiorentina 2-3. Claudio Ranieri îşi ia adio de la fotbal cu un eşec dramatic VIDEO | Cagliari - Fiorentina 2-3. Claudio Ranieri îşi ia adio de la fotbal cu un eşec dramatic
Dorit de granzii Superligii, Marius Ştefănescu a intrat pe radarul unui club din străinătate Dorit de granzii Superligii, Marius Ştefănescu a intrat pe radarul unui club din străinătate
Surpriză mare la Craiova! Andrei Ivan a anunţat că vrea să plece, iar Mihai Rotaru a reacţionat imediat: ”Există o probabilitate!”

Surpriză mare la Craiova! Andrei Ivan a anunţat că vrea să plece, iar Mihai Rotaru a reacţionat imediat: ”Există o probabilitate!”
”Nu cred că va mai rămâne la FCSB”. Campioana s-ar mai putea despărţi în această vară de un fundaş ”Nu cred că va mai rămâne la FCSB”. Campioana s-ar mai putea despărţi în această vară de un fundaş
Kylian Mbappe îşi doreşte în continuare să participe la JO. “Sunt speciale, mai ales că au loc la Paris” Kylian Mbappe îşi doreşte în continuare să participe la JO. “Sunt speciale, mai ales că au loc la Paris”
Bomba momentului! Ianis Hagi, pe urmele tatălui său. Fotbalistul poate prinde transferul carierei: ”Echipa lui vrea să îl vândă!”

Bomba momentului! Ianis Hagi, pe urmele tatălui său. Fotbalistul poate prinde transferul carierei: ”Echipa lui vrea să îl vândă!”

Cei mai mari şahişti ai lumii dau startul turneului Superbet Chess Classic Romania. Garry Kasparov şi campionul mondial en-titre, prezenţi la ceremonia de deschidere

Special Publicat pe 2 mai 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21112115/3/ding-liren.jpg

Zece dintre cei mai mari şahişti ai lumii (potrivit clasamentului FIDE), printre care şi cei mai valoroşi şahişti ai României, la acest moment, încep confruntarea, săptămâna aceasta, la Bucureşti, în cadrul Superbet Chess Classic România – prima etapă a circuitului internaţional Grand Chess Tour 2023. La ceremonia de deschidere de vineri, 5 mai, va fi prezentă o personalitate marcantă a şahului internaţional – Garry Kasparov, considerat cel mai bun jucător din toate timpurile, dar şi campionul mondial en-titre, jucătorul de origine chineză Ding Liren. Va fi prima dată în istoria ţării noastre când un campion mondial de şah en-titre vine alături de challenger-ul la titlul mondial şi joacă un turneu oficial în România.

 • Turneul Grand Chess Tour 2023 va putea fi urmărit în direct pe canalele Prima Sport

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21112115/1/garry-kasparov.jpg

Campionul mondial en-titre, prezent la Bucureşti pentru prima etapă a GCT 2023

Prima din cele cinci etape ale circuitului internaţional Grand Chess Tour – unul dintre cele mai importante turnee de şah la nivel global – va debuta vineri, 5 mai a.c., la Bucureşti. Cel mai bun şahist al lumii (campionul mondial en-titre) se va confrunta cu alţi nouă Mari Maeştri ai şahului internaţional (GM), aflaţi printre cei mai buni jucători din lume. Va fi prima dată în istoria României când un campion mondial de şah en-titre vine alături de challenger-ul la titlul mondial şi joacă un turneu oficial în ţara noastră. Printre minţile briliante care vor participa în etapa de la Bucureşti se numără şi doi dintre cei mai valoroşi jucători ai României, la ora actuală: Bogdan Deac (locul 39 mondial, beneficiarul a două wildcard-uri în cadrul GCT - concurează în etapele de la Bucureşti şi Varşovia) şi Richard Rapport (locul 13 mondial, concurează în toate etapele din Europa ale circuitului GCT). 

Cei 10 jucători de şah care dau startul competiţiei de la Bucureşti sunt: 

 • Ding Liren, China: Campion Mondial 

Ding Liren s-a confruntat, zilele trecute, cu jucătorul de origine rusă, Ian Nepomniachtchi – de asemenea participant în cadrul Superbet Chess Classic România 2023, în cadrul meciului pentru titlul mondial, de la Astana (Kazahstan). În urma competiţiei din Kazahstan, jucătorul chinez a obţinut titlul mondial, devenind astfel actualul campion mondial en-titre şi detronându-l pe jucătorul de origine norvegiană Magnus Carlsen. Carlsen a primit două wildcard-uri şi va fi cap de afiş la două dintre etapele din Europa ale turneului GCT 2023 – respectiv la Varşovia şi Zagreb.

 • Ian Nepomniachtchi, FIDE: locul 2 mondial

În urma recentei competiţii de la Astana, Ian Nepomniachtchi a pierdut meciul în faţa lui Ding Liren, obţinând locul doi în cadrul meciului pentru titlul mondial, desfăşurat în Kazahstan.

 • Alireza Firouzja, Franţa: locul 4 mondial, câştigătorul Grand Chess Tour 2022
 • Anish Giri, Olanda: locul 6 mondial, câştigătorul Tata Steel Masters 2023
 • Fabiano Caruana, SUA: locul 7 mondial, câştigătorul Campionatului SUA 2022
 • Wesley So, SUA: locul 8 mondial, locul 2 la Grand Chess Tour 2022
 • Richard Rapport, România: locul 13 mondial, câştigătorul FIDE Grand Prix 2022
 • Maxime Vachier-Lagrave, Franţa: locul 14 mondial, locul 2 la Grand Chess Tour 2021
 • Jan Krzysztof Duda, Polonia: locul 24 mondial, câştigătorul Cupei Mondiale FIDE 2021
 • Bogdan Deac, România: locul 38 mondial şi unul dintre cei mai valoroşi şahişti români

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21112115/2/grand-chess-tour.png

Cu importanţă strategică în stabilirea topului 10 mondial, competiţia din România va fi de şah clasic, în care participanţii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la Bucureşti ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediţia din 2023 va avea şi un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasaţi la finalul întregii competiţii. 

Fondul de premiere în ediţia 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii. Federaţia Română de Şah va fi organizator şi partener al etapei de la Bucureşti, împreună cu Fundaţia Superbet. Din 2019, Grand Chess Tour este prezent în România prin intermediul Fundaţiei Superbet. Începând cu ediţia din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Special

Ultimele articole Toate articolele