Ultima oră
VIDEO | Cagliari - Juventus 2-2. ”Bătrâna Doamnă” salvează remiza pe final graţie unui autogol VIDEO | Cagliari - Juventus 2-2. ”Bătrâna Doamnă” salvează remiza pe final graţie unui autogol
Eintracht Frankfurt a învins Augsburg, revenind din minutul 55 de la 0-1 Eintracht Frankfurt a învins Augsburg, revenind din minutul 55 de la 0-1
FR Gimnastică anunţă modificări în componenţa echipelor pentru Campionatele Europene, ca urmare a retragerii fraţilor Burtanete şi a incidentului de la Reşiţa FR Gimnastică anunţă modificări în componenţa echipelor pentru Campionatele Europene, ca urmare a retragerii fraţilor Burtanete şi a incidentului de la Reşiţa
VIDEO | Cristi Manea a cerut antrenor la CFR şi şi-a anunţat plecarea. ”Eu îmi fac treaba până la final” VIDEO | Cristi Manea a cerut antrenor la CFR şi şi-a anunţat plecarea. ”Eu îmi fac treaba până la final”
Dan Petrescu, cerut de urgenţă în Gruia! "Ar fi momentul să vină" | VIDEO EXCLUSIV Dan Petrescu, cerut de urgenţă în Gruia! "Ar fi momentul să vină" | VIDEO EXCLUSIV
VIDEO | Victoria la scor cu CFR Cluj l-a făcut pe Gică Hagi să jubileze. ”Un meci perfect. Tot ce am pregătit s-a întâmplat” VIDEO | Victoria la scor cu CFR Cluj l-a făcut pe Gică Hagi să jubileze. ”Un meci perfect. Tot ce am pregătit s-a întâmplat”

După 50 de ani, preşedintele Germaniei cere iertare pentru atacul de la Jocurile Olimpice de la Munchen

Special Publicat de Daian Cutu pe 5 sep 2022
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/20850321/1/ste.png

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a cerut "iertare" rudelor victimelor israeliene ale luării de ostatici de la Jocurile Olimpice de la München din 1972, asumându-şi responsabilitatea pentru diferitele "eşecuri" care au însoţit această tragedie, în cadrul comemorărilor de luni ale atacului. .

"În calitate de şef de stat al acestei ţări şi în numele Republicii Federale Germania, vă cer iertare pentru lipsa de protecţie a sportivilor israelieni în timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen şi pentru lipsa de explicaţii de apoi: pentru faptul că ceea ce s-a întâmplat a fost posibil", a declarat Steinmeier, la Munchen, în faţa familiilor celor unsprezece sportivi israelieni ucişi în acest atac petrecut în urmă cu cincizeci de ani, scrie AFP.

Ceremonia a avut loc pe baza militară din Fürstenfeldbruck, la aproximativ treizeci de kilometri vest de München, unde asaltul poliţiei pentru eliberarea ostaticilor, prost pregătit, s-a încheiat într-o "baie de sânge”, condorm preşedintelui. "Vorbim despre o mare tragedie şi un triplu eşec. Primul eşec se referă la pregătirea Jocurilor şi conceptul de securitate. Al doilea se referă la evenimentele din 5 şi 6 septembrie 1972. Al treilea eşec începe a doua zi după atac: tăcere, respingere, uitare!”, a continuat Steinmeier.

"Nu eram pregătiţi pentru un astfel de atac şi totuşi ar fi trebuit să fim”, a recunoscut Steinmeier.

"Atacul a fost urmat de ani şi decenii de tăcere şi respingere, ani de indiferenţă crescândă faţă de situaţia supravieţuitorilor. Ani de asprime a inimii”, a spus Steinmeier. "Şi acesta este un eşec", a încheiat el.

La 5 septembrie 1972, opt membri ai organizaţiei palestiniene ”Septembrie Negru” au pătruns într-un apartament al delegaţiei israeliene, în Satul Olimpic, au ucis doi atleţi israelieni şi au luat ostatici alţi nouă membri ai delegaţiei, cu speranţa să-i elibereze în schimbuil eliberării a 232 de deţinuţi palestinieni.

Intervenţia serviciilor de securitate germane, în baza militară Fürstenfeldbruck, la 30 de kilometri de Munchen, s-a încheiat cu uciderea tuturor ostaticilor şi unui poliţist vest-german, un deznodământ sângeros, cu privire la care autorităţile vest-germane au dat parţial socoteală.

Cinci agresori palestinieni au fost ucişi în această intervenţie.

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Special

Ultimele articole Toate articolele