Ultima oră
EXCLUSIV | „Ce fundaşi centrali sunt ăştia!?”. Dinamo, făcută praf în urma unei faza care putea să o coste enorm EXCLUSIV | „Ce fundaşi centrali sunt ăştia!?”. Dinamo, făcută praf în urma unei faza care putea să o coste enorm
VIDEO | Zeljko Kopic a spus lucrurilor pe nume. ”E foarte greu” VIDEO | Zeljko Kopic a spus lucrurilor pe nume. ”E foarte greu”
Scouting-ul lui Dinamo, distrus după partida cu FC Voluntari: „Au urmărit 2000 şi au luat 10 care sunt morţi toţi” | VIDEO EXCLUSIV Scouting-ul lui Dinamo, distrus după partida cu FC Voluntari: „Au urmărit 2000 şi au luat 10 care sunt morţi toţi” | VIDEO EXCLUSIV
VIDEO | ”Rezultatul nu cred că mulţumeşte pe cineva”. Florin Pîrvu, dezamăgit de remiza cu Dinamo VIDEO | ”Rezultatul nu cred că mulţumeşte pe cineva”. Florin Pîrvu, dezamăgit de remiza cu Dinamo
”E foarte greu. Zici că suntem blestemaţi”. Amzăr nu îşi explică situaţia de la Dinamo ”E foarte greu. Zici că suntem blestemaţi”. Amzăr nu îşi explică situaţia de la Dinamo
 EXCLUSIV | Pleşca a taxat-o imediat pe Dinamo, după egalul cu Voluntari. „E inacceptabil! Dacă retrogradează e pe mâna lor” EXCLUSIV | Pleşca a taxat-o imediat pe Dinamo, după egalul cu Voluntari. „E inacceptabil! Dacă retrogradează e pe mâna lor”

Fratele unui bărbat executat de Arabia Saudită acuză Formula 1 că legitimează “crime odioase”

Formula 1 Publicat pe 16 mar 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38121/21060814/1/f1-aut.jpg

Fratele unui bărbat executat de Arabia Saudită acuză Formula 1 că legitimează “crime odioase”

Fratele unui bărbat executat de autorităţile din Arabia Saudită anul trecut a acuzat Formula 1 că este complice la “crime odioase” comise de stat, informează The Guardian.

Formula 1 revine pe circuitul din Jeddah în acest weekend, la puţin peste un an de când Arabia Saudită a executat 81 de bărbaţi într-o zi. Execuţiile au avut loc cu puţin înainte de cursa de F1 de anul trecut. Ulterior, înaltul comisar pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a raportat că ONU crede că, dintre cei 81 condamnaţi pentru “infracţiuni de terorism”, 41 erau din minoritatea şiită şi au participat la proteste antiguvernamentale.

Mustafa al-Khayyat era unul dintre cei 81 de bărbaţi. Joi, fratele său, Yasser al-Khayyat, i-a scris un mesaj şefului F1 Stefano Domenicali, în care a subliniat că Mustafa a fost executat pentru că a participat la proteste. El a menţionat că prezenţa F1 în regat a încurajat autorităţile să acţioneze cu brutalitate şi fără scrupule.

”Ei folosesc spectacolul acestui campionat sportiv pentru a distrage atenţia de la uciderea fratelui meu şi a alte sute de persoane”, a scris el. „Desfăşurarea normală a Marelui Premiu, fără a se menţiona măcar atrocităţile care tocmai au fost comise pe acelaşi pământ, legitimează aceste crime odioase. Tăcerea este complicitate. Acesta este modul în care regimul scapă deşi a comis atrocităţi şi suprimă apelurile pentru reforme democratice. Dacă vrei cu adevărat ca Formula 1 să fie un agent al schimbării, mai degrabă decât un instrument de „spălare sportivă” a abuzurilor saudite, te rog să pui capăt tăcerii Formulei 1.”

Khayyat i-a scris lui Domenicali după ce italianul a declarat că F1 ar putea produce schimbări pozitive în regimurile represive prin exercitarea “puterii sale” şi interacţionând cu autorităţile.

Human Rights Watch (HRW) a documentat “reprimarea brutală a dizidenţilor paşnici” a statului saudit de când Mohammed bin Salman a fost numit prinţ moştenitor. Khayyat, care nu mai locuieşte în Arabia Saudită şi a spus că dacă ar fi acolo i-ar fi teamă pentru viaţa sa, este de acord cuu HRW.

“Acesta este un regim care îşi ucide oamenii în tăcere; judecându-i, condamnându-i şi executându-i în secret”, a scris el. “Tăcerea unor foruri precum Formula 1 permite această violenţă şi această vărsare de sânge. Parteneriatul Formulei 1 cu regimul a coincis cu o accelerare a execuţiilor.”

Marele Premiu al Arabiei Saudite, a doua etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, va avea loc în acest weeekend, la Jeddah.

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Formula 1

Ultimele articole Toate articolele