Ultima oră
Elias Charalambous a făcut anunţul! Veste extraordinară pentru fanii liderului Elias Charalambous a făcut anunţul! Veste extraordinară pentru fanii liderului
Unai Emery a semnat Unai Emery a semnat
NEWS ALERT | Titularul naţionalei va fi operat! Şanse foarte mici să se recupereze până la EURO NEWS ALERT | Titularul naţionalei va fi operat! Şanse foarte mici să se recupereze până la EURO
NEWS ALERT | Patru arbitri români au fost delegaţi la EURO NEWS ALERT | Patru arbitri români au fost delegaţi la EURO
S-a terminat joaca! Dan Petrescu revine mai repede în Gruia, iar Neluţu Varga va băga mâna adânc în buzunar S-a terminat joaca! Dan Petrescu revine mai repede în Gruia, iar Neluţu Varga va băga mâna adânc în buzunar
Uluitor! S-a aflat motivul pentru care Adrian Mititelu Jr. a făcut supradoza Uluitor! S-a aflat motivul pentru care Adrian Mititelu Jr. a făcut supradoza

Funeralii de stat în Kenya pentru Kelvin Kiptum

Atletism Publicat de Daian Cutu pe 23 feb 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38219/21502537/1/kip.jpg

Kenyanul Kelvin Kiptum, deţinătorul recordului mondial la maraton, care a decedat în urmă cu 12 zile într-un accident rutier, este înmormântat vineri în Valea Rift, cu funeralii de stat, relatează AFP.

Preşedintele William Ruto şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism, Sebastian Coe, sunt aşteptaţi să participe la funeraliile din Valea Rift, unde Kelvin Kiptum s-a născut, a crescut şi a murit.

Favorit la Jocurile Olimpice de la Paris, Kelvin Kiptum a murit în noaptea de 11 februarie spre 12 februarie, după ce a ieşit de pe şosea cu maşina în Kaptagat, în Valea Rift, nu departe de locul unde locuia şi se antrena. Antrenorul său, Gervais Hakizimana, un rwandez în vârstă de 36 de ani, care se afla şi el la bord, a murit şi el pe loc.

Considerat a fi un star în ascensiune al atletismului kenyan şi mondial, Kiptum şi-a făcut o intrare fulminantă în lumea maratonului, bătând recordul mondial (2 h 00 min 35 sec) deţinut de legenda disciplinei, compatriotul său Eliud Kipchoge, la a treia sa cursă oficială, la Chicago, în octombrie anul trecut.

Joi, sute de persoane i-au adus un omagiu maratonistului pe străzile din Eldoret. Când au trecut pe lângă sicriul starului în ascensiune al atletismului kenyan, s-a cântat sau s-a păstrat o tăcere respectuoasă.

Peste 250 de kilometri pe săptămână

"Ceea ce a reuşit Kelvin a fost extraordinar. Să atingi asemenea înălţimi la o vârstă atât de tânără este aproape unic", a declarat joi Sebastian Coe, care a sosit în aceeaşi zi la Eldoret pentru a lua parte la ceremonie. El a deplâns, de asemenea, pierderea unei "vieţi extraordinar de tinere".

Atletul anunţase că va încerca să devină primul bărbat care va alerga un maraton oficial sub bariera simbolică de două ore, la Rotterdam, în 14 aprilie.

Kiptum a început să alerge în mod regulat în 2016. În 2019, el a reuşit două semimaratoane foarte rapide într-o săptămână (60:48 la Copenhaga şi 59:53 la Belfort, în Franţa). Gervais Hakizimana s-a oferit să îl antreneze pentru maraton, colaborarea lor luând amploare în timpul pandemiei Covid-19 din 2020.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Atletism

Ultimele articole Toate articolele