Ultima oră
NEWS ALERT | Un baschetbalist a fost suspendat PE VIAŢĂ din NBA NEWS ALERT | Un baschetbalist a fost suspendat PE VIAŢĂ din NBA
VIDEO | Oţelul - ”U” Cluj, astăzi, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Se decide a doua finalistă a Cupei României VIDEO | Oţelul - ”U” Cluj, astăzi, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Se decide a doua finalistă a Cupei României
Carlo Ancelotti, mesaj ferm după calificarea în semifinale! "Real nu moare niciodată" Carlo Ancelotti, mesaj ferm după calificarea în semifinale! "Real nu moare niciodată"
LIVE VIDEO | Real Madrid s-a calificat după 3-4 cu Man. City la loviturile de departajare! Bayern este cealaltă semifinalistă, după 1-0 cu Arsenal LIVE VIDEO | Real Madrid s-a calificat după 3-4 cu Man. City la loviturile de departajare! Bayern este cealaltă semifinalistă, după 1-0 cu Arsenal
VIDEO | Bayern îşi salvează sezonul! Kimmich îi duce pe bavarezi în semifinalele Ligii Campionilor VIDEO | Bayern îşi salvează sezonul! Kimmich îi duce pe bavarezi în semifinalele Ligii Campionilor
Florin Maxim vrea să ducă până la final povestea. ”Să dea Dumnezeu să marcăm şi în finală” Florin Maxim vrea să ducă până la final povestea. ”Să dea Dumnezeu să marcăm şi în finală”

Garry Kasparov revine la Bucureşti pentru deschiderea primei etape a circuitului internaţional Grand Chess Tour 2023! Turneul se vede în direct pe Prima Sport între 5 şi 15 mai

Special Publicat pe 20 apr 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21100781/1/garry-kasparov.jpg

Garry Kasparov, multiplu campion mondial, va fi prezent la Bucureşti, pe 5 mai a.c., pentru a deschide prima etapă a circuitului internaţional Grand Chess Tour 2023, unul dintre cele mai importante turnee de şah la nivel mondial, la care participă 10 dintre cei mai mari şahişti ai lumii (potrivit clasamentului FIDE), printre care şi doi dintre cei mai valoroşi şahişti ai României, la ora actuală. Aceasta este cea de-a patra oară când Marele Maestru Garry Kasparov revine în ţara noastră, cu ocazia desfăşurării circuitului GCT.

  • Etapa de la Bucureşti deschide circuitul GCT şi reuneşte 10 dintre cei mai buni şahişti ai lumii, la ora actuală
  • Competiţia va fi transmisă în direct pe canalele Prima Sport şi pe PrimaPlay.ro
  • În competiţie joacă doi dintre mai valoroşi şahişti ai României, potrivit clasamentului mondial: Bogdan Deac şi Richard Rapport
  • Începe acreditarea jurnaliştilor la eveniment

Superbet Chess Classic România este prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2023 (etape care au loc în Europa şi în Statele Unite ale Americii) şi va avea loc la Bucureşti, în perioada 5-15 mai 2023. Turneul de şah, fondat de Garry Kasparov în urmă cu 15 ani, reuneşte anual cei mai buni jucători de şah din lume. În etapa din România vor participa 10 Mari Maeştri (GM) ai şahului internaţional, desemnaţi dintre cei mai buni jucători de şah din lume, precum şi doi dintre cei mai valoroşi şahişti ai României: Bogdan-Daniel Deac (locul 39 mondial), care a primit un wildcard pentru această competiţie, şi Richard Rapport (locul 13 mondial). 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21100781/3/grand-chess-tour.png

Multiplul campion mondial, considerat a fi cel mai mare şahist al tuturor timpurilor, Garry Kasparov soseşte în 5 mai, la Bucureşti, pentru a participa la ceremonia de deschidere a primei etape a turneului GCT. Evenimentul de inaugurare a competiţiei va fi dedicat iubitorilor acestui sport, transmiţând un mesaj de celebrare a vieţii, a păcii, a valorilor universale şi a minţilor care se pun în slujba binelui, sub sloganul “Uniting Minds”.

“Faptul că 10 dintre cei mai buni jucători de şah ai lumii se vor confrunta, la Bucureşti, deja pentru a patra oară, într-o competiţie de talie internaţională, transformă capitala României într-un hub al acestui sport al minţii. Prezenţa Marelui Maestru Garry Kasparov la Bucureşti, în deschiderea circuitului Grand Chess Tour 2023, ne onorează de fiecare dată şi reprezintă ocazia perfectă de a încuraja tinerii să descopere şi să se perfecţioneze în tainele acestui sport extraordinar”, precizează preşedinta Fundaţiei Superbet, Augusta Dragic.

Deschiderea ceremoniei va avea loc pe 5 mai, la orele 17.00 PM, la Grand Hotel Bucharest (Sala Ronda), şi va consta în prezentarea turneului şi a jucătorilor primei etape, în tragerea la sorţi a jucătorilor înscrişi în competiţie, urmată de prima mutare, făcută de Marele Maestru internaţional Garry Kasparov cu un invitat special, o sesiune de întrebări dedicată presei, precum şi o serie de momente realizate cu invitaţii, cu participarea celor 10 GM ai şahului şi a lui Garry Kasparov. Competiţia de şah se va desfăşura la acelaşi Grand Hotel Bucharest din Capitală, în perioada 6-15 mai 2023. Agenda finală a competiţiei va fi comunicată ulterior.

Cu importanţă strategică în stabilirea celui mai bun şahist al lumii, competiţia din România va fi de şah clasic, în care jucătorii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la Bucureşti ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediţia din 2023 va avea şi un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasaţi la finalul întregii competiţii. 

Fondul de premiere în ediţia 2023 este asigurat de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii. Federaţia Română de Şah va fi organizator şi partener al etapei de la 

Bucureşti, împreună cu Fundaţia Superbet. Din 2019, Grand Chess Tour este prezent în România prin intermediul Fundaţiei Superbet. Începând cu ediţia din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global în organizarea Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

 

La sfârşitul lunii martie a.c., turneul GCT a anunţat wildcard-urile pentru primele trei etape din Europa, ediţia 2023. Jucătorul nr. 1 în lume, la ora actuală (campionul en titre), Magnus Carlsen, a primit două wildcard-uri şi va fi cap de afiş la două dintre etapele din Europa ale turneului GCT – Varşovia şi Zagreb, în timp ce Bogdan Deac şi Constantin Lupulescu, jucători de bază ai lotului olimpic masculin, vor concura în etapele circuitului GCT de la Bucureşti, Varşovia şi Zagreb. De asemenea, Kirill Shevchenko, transferat anul acesta sub steagul României, va juca în etapa de la Varşovia a circuitului GCT. Pentru mai multe detalii şi pentru cele mai recente ştiri despre circuit, puteţi vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org şi urmări paginile de social-media ale Fundaţiei Superbet şi GCT.

Ierarhia jucătorilor înscrişi în etapa de la Bucureşti a turneului GCT 2023

10 dintre cei mai buni şahişti ai lumii, potrivit clasamentului FIDE, se vor confrunta în perioada 5-15 mai, la Bucureşti. Cei 10 fantastici formează cel mai puternic line-up, de până acum, avut în România. 

 

Nr.

Jucător

Titulatură

Ţară

Clasament FIDE 

Clasament URS

1

GM Alireza Firouzja

Jucător în circuit complet

Franţa

2811

2795

2

GM Ding Liren

Jucător în circuit complet

China

2801

2798

3

GM Ian Nepomniachtchi

Jucător în circuit complet

FIDE

2778

2789

4

GM Fabiano Caruana

Jucător în circuit complet

SUA

2781

2780

5

GM Anish Giri

Jucător în circuit complet

Olanda

2767

2762

6

GM Wesley So

Jucător în circuit complet

SUA

2762

2769

7

GM Maxime Vachier-Lagrave

Jucător în circuit complet

Franţa

2746

2766

8

GM Jan-Krzysztof Duda

Jucător în circuit complet

Polonia

2767

2767

9

GM Richard Rapport 

Jucător în circuit complet

România

2736

2746

10

GM Bogdan-Daniel Deac

Wildcard

România

2656

2691

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Special

Ultimele articole Toate articolele