Ultima oră
Primele imagini din serialul despre Ayrton Senna care va avea premiera pe Netflix Primele imagini din serialul despre Ayrton Senna care va avea premiera pe Netflix
VIDEO | Al Nassr - Al Khaleei 3-1. Cristiano Ronaldo, reuşită de senzaţie şi o nouă „dublă”, în semifinalele Cupei Regelui VIDEO | Al Nassr - Al Khaleei 3-1. Cristiano Ronaldo, reuşită de senzaţie şi o nouă „dublă”, în semifinalele Cupei Regelui
Brittney Griner spune că s-a gândit să se sinucidă în primele săptămâni în închisoarea din Rusia Brittney Griner spune că s-a gândit să se sinucidă în primele săptămâni în închisoarea din Rusia
Mihai Stoica a confirmat! „Ne-am ţinut de cuvânt”. Unde va juca FCSB în startul sezonului Mihai Stoica a confirmat! „Ne-am ţinut de cuvânt”. Unde va juca FCSB în startul sezonului
Vettel va pilota monopostul McLaren MP4/8 al lui Senna, în semn de omagiu, în weekendul Marelui Premiu din Emilia-Romagna Vettel va pilota monopostul McLaren MP4/8 al lui Senna, în semn de omagiu, în weekendul Marelui Premiu din Emilia-Romagna
 LIVE VIDEO | Mioveni - Csikszereda, astăzi, de la 17:00, în direct la Prima Sport 1! Meci crucial în lupta pentru promovare LIVE VIDEO | Mioveni - Csikszereda, astăzi, de la 17:00, în direct la Prima Sport 1! Meci crucial în lupta pentru promovare

INTERVIU EXCLUSIV | Alize Cornet, scriitoarea care a făcut istorie în tenis! "Mereu am crezut că munca pe care o depun mă va răsplăti"

Tenis Publicat de Tudor Moisa pe 7 feb 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38122/21485100/1/profimedia-0844034891.jpg

Alize Cornet este una dintre cele mai importante jucătoare de tenis ale ultimilor 20 de ani. Născută pe 22 ianuarie 1990, la Nice, Alize deţine recordul pentru cele mai multe apariţii consecutive la turneele de Grand Slam, 68. De asemenea, sportiva din Franţa a devenit, în 2014, prima jucătoare de tenis, de la Justin Henin în 2007, care a învins-o pe Serena Williams de 3 ori într-un sezon.

Pe lângă cariera impresionantă în tenis, ea este şi scriitoare, lansând, până în prezent, două cărţi, iar a treia urmează să fie publicată în mai. Prima carte a fost o autobiografie, iar începând cu a doua şi-a propus să scrie exclusiv ficţiune.

Alize Cornet, clasată pe locul 104 WTA, se află, în această săptămână, la turneul Transylvania Open, de la Cluj-Napoca, unde a reuşit să treacă de Yanina Wickmayer (83 WTA), scor 2-1 (7-5, 4-6, 6-3), în primul tur, asta după ce le-a învins, în calificări, pe Mara Gae (1080 WTA) şi Jil Teichmann (161 WTA). În optimi, sportiva din Franţa o va întâlni pe favorita numărul 1, Arantxa Rus.

Cu ocazia partcipării la turneul din "inima Ardealului", Alize Cornet a fost de acord să ofere un interviu în exclusivitate pentru Prima Sport!

Prima Sport: Alize, cum te simţi la Cluj?

Alize Cornet: Mă simt bine, foarte bine. Sunt aici de ceva timp, am ajuns joia trecută, pentru calificări. Am avut şansa să mă plimb, să vizitez oraşul, să cunosc turneul, care este extraordinar. Am reuşit să câştig trei partide, sunt fericită şi mă simt foarte bine.

P.S.: Te aşteptai să ai atât de mulţi fani aici? Am văzut o mulţime de oameni care te susţineau în timpul partidelor.

A.C.: Ştiam că românii sunt mari fani ai tenisului! Nu ştiam că mă vor plăcea, dar se pare că o fac. Am avut parte de un mare suport din partea fanilor şi a fost incredibil, pentru că până şi în calificări a fost plin. Nu am mai văzut atât de multă lume în tribună, la calificări. Cred că iubiţi tenisul şi sunteţi nişte fani extraordinari şi sunt bucuroasă dacă pot să ofer un spectacol suporterilor. Este un sentiment fantastic.

P:S.: Suporterii au fost un factor decisiv în partida maraton pe care ai avut-o cu Yanina?

A.C.: Da, clar! Totuşi, cel mai important factor a fost că am săpat foarte mult în interiorul meu, în timpul partidei şi am reuşit să rămân calmă atunci când a fost nevoie. A trebuit să fac asta, pentru că Yanina este o jucătoare extraordinară şi a fost important să fiu prezentă în meci de la primul şi până la ultimul punct. Au fost suporteri francezi în tribună, i-am văzut, i-am auzit şi m-au împins spre victorie.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38122/21485100/4/profimedia-0844027492.jpg

P.S.:Eşti jucătoarea de tenis care deţine recordul de cele mai multe prezenţe consecutive la turneele de Grand Slam. Cât de greu este să reuşeşti să joci la un nivel atât de ridicat pentru un timp extraordinar de lung?

A.C.: Este un miracol! Să nu fiu accidentată pentru atât de mult timp şi să fiu capabilă să rămân la un nivel foarte ridicat, în top 100, top 50, pentru 17 ani, nici măcar mie nu îmi vine să cred! Dacă cineva mi-ar fi spus asta, când aveam 15 ani şi debutam la Roland Garros, nu aş fi crezut. Cheia este că sunt disciplinată şi muncesc din greu şi mereu am crezut că munca pe care o depun mă va răsplăti. De asemenea, am un corp construit pentru tenis, sunt puternică, sunt flexibilă. Am toate aceste calităţi care m-au ferit de accidentări.

P.S.: Între-adevăr, ai multe calităţi, inclusiv un backhand extraordinar, iar pe parcursul carierei ai reuşit nu mai puţin de 25 de victorii împotriva jucătoarelor din top 10. Totuşi, cea mai bună clasare a ta a fost locul 11. Ai un regret când te gândeşti că, până acum, nu ai reuşit să intri în top 10?

A.C.: Da şi nu. Da, pentru că mi-ar fi plăcut să le spun tuturor că am fost în top 10. Chiar dacă locul 10, locul 11, e cam aceeaşi chestie, e vorba de ego. Nu, pentru că mereu poţi găsi un lucru pe care să îl regreţi, cum sunt jucătoarele care au avut o carieră fantastică şi nu au câştigat un Grand Slam. Mereu poţi obţine mai mult în tenis, acesta este lucrul care te face dependent de acest sport. Sunt foarte fericită de cariera mea, a fost foarte consistentă şi am dat absolut totul pe teren, aşa că mi-am impus, la nivel mental, să nu am vreun regret.

P.S.: În 2014, ai devenit prima jucătoare, de la Justin Henin în 2007, care a învins-o pe Serena Williams de trei ori într-un sezon. Cât de greu a fost şi care a fost sentimentul pe care l-ai avut când ai reuşit această performanţă?

A.C.: A fost ceva incredibil, iar cea mai frumoasă victorie a fost cea de la Wimbledon, pentru că bunica mea a decedat cu o săptămână înaintea partidei şi am avut sentimentul că am jucat pentru ea şi totul a fost foarte emoţionant. Să câştigi în faţa Serenei la Wimbledon e ceva! Nu am ştiut că pot să fac asta, iar faptul că am reuşit să o înving m-a surprins până şi pe mine. Victoria m-a făcut să devin mult mai încrezătoare împotriva jucătoarelor de calibrul Serenei.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38122/21485100/5/profimedia-0233505294.jpg

P.S.: Tot la Wimbledon ai învins-o şi pe Iga Swiatek, în 2022. Care victorie a fost mai dificilă: cu Serena sau cu Iga?

A.C.: Cu Serena a fost mai greu, meciul a fost mai dificil, Serena era o jucătoare incredibilă. Când am jucat cu Iga, ea nu era încă atât de confortabilă pe iarbă. Serena era deja incredibilă pe iarbă, câştigase deja de vreo cinci ori la Wimbledon, deci cu Serena a fost mult mai complicat.

P.S.: Multă lume consideră că suprafaţa ta cea mai bună este zgura. Totuşi, de exemplu, cele trei victorii împotriva Serenei din 2014 au venit pe hard şi pe iarbă. Te consideri mai degrabă o jucătoare tip all-around când vine vorba de suprafeţe?

A.C.: Suprafaţa mea favorită a fost zgura, până pe la 20 de ani, pentru că pe zgura am avut cele mai bune rezultate. După, mi-am schimbat forehandul şi am devenit mult mai confortabilă pe hard şi chiar pe iarbă. Sincer, dacă stau să mă gândesc, pe iarbă mă simt cel mai bine, e practic un joc de şah, poţi să faci atât de multe lucruri pe iarbă. Nu ştiu dacă iarba este suprafaţa mea cea mai bună, dar este cea pe care iubesc să joc. 

P.S.: Nu cu mult timp în urmă ai devenit şi scriitoare, lansând două cărţi. Ce te-a inspirat să faci asta?

A.C.: E o poveste lungă! Apropo, următoarea mea carte va fi lansată în mai, anul acesta! Scriu romane acum, ficţiune. Mereu am avut o pasiune să scriu. Când eram copil scriam poezii, după am avut un jurnal, iar după am scris poveşti, era felul meu de a evada. Scrisul este acum pentru mine a doua pasiune, după tenis ... sau, dacă stau să mă gândesc mai bine, scrisul este acum pe primul loc, uneori! M-am provocat singură, mi-am impus să scriu o carte şi am scris-o. După, am trimis-o unei edituri şi le-a plăcut atât de mult încât am semnat pentru trei cărţi! A fost un vis devenit realitate! Am semnat cu una din cele mai importante edituri din Franţa, cea mai prestigioasă şi pot spune că a devenit al doilea meu job! 

//i0.1616.ro/media/581/3142/38122/21485100/2/294779276-593727388785355-1249541336212507530-n.jpg

P.S.: Pe lângă lansarea cărţii, ce obiective mai ai în 2024?

A.C.: Mi-ar plăcea să revin în top 100, pentru că nu ieşisem din top pentru 17 ani. Totul este mult mai uşor atunci când eşti în prima sută. Nu trebuie să joci calificări, partidele din primele tururi sunt mai accesibile. Fizic, acum, pentru mine este foarte greu să joc 3,4,5 partide la rând. Sfârşitul carierei mele în tenis este aproape, vreau să particip la turneele pe care le iubesc, la turnee unde nu am mai participat până acum şi cam atât.

P.S.: În final, ştiu că după ce Simona Halep a fost suspendată, tu ai fost jucătoarea care i-a transmis cel mai ferm mesaj de susţinere. Săptămâna aceasta au loc audierile în cazul ei. Ce părere ai de toată situaţia şi ai un mesaj, acum, pentru ea?

A.C.: Urmează să îi scriu un mesaj, astăzi, pentru că vreau să ştie că sunt alături de ea! Procesul acesta urmează să fie ultima ei şansă şi o susţin din toată inima mea. Situaţia ei este nedreaptă, nu m-am îndoit de ea nici măcar o secundă şi ştiu că e nevinovtă, sunt sigură că e nevinovată! Sută la sută este un coşmar prin ce trece acum. Nu ştiu cum reuşeşte să rămână atât de tare, iubirea ei pentru tenis este imensă şi mă gândesc că acesta ar putea fi un motiv. Alte persoane ar fi renunţat până acum. Sunt aici să o susţin şi sper să aibă, într-un final, parte de libertatea pe care o merită!

//i0.1616.ro/media/581/3142/38122/21485100/3/profimedia-0655809864.jpg

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Tenis

Ultimele articole Toate articolele