Ultima oră
VIDEO ǀ Juventus - Napoli 1-0. Walter Mazzarri are un bilanţ slab la campioana Italiei VIDEO ǀ Juventus - Napoli 1-0. Walter Mazzarri are un bilanţ slab la campioana Italiei
Ce se întâmplă cu dreptul de promovare al Stelei? Răspunsul evaziv primit de suporteri de la MApN Ce se întâmplă cu dreptul de promovare al Stelei? Răspunsul evaziv primit de suporteri de la MApN
Nu s-au pregătit de Champions League! Dinamoviştii s-au zgârcit când au fost la un pas să cumpere un atacant de top din campionatul României! "Aveam 12.000 de euro şi m-a chemat Borcea să îmi dea 3.000 de dolari" | VIDEO EXCLUSIV Nu s-au pregătit de Champions League! Dinamoviştii s-au zgârcit când au fost la un pas să cumpere un atacant de top din campionatul României! "Aveam 12.000 de euro şi m-a chemat Borcea să îmi dea 3.000 de dolari" | VIDEO EXCLUSIV
Lewis Hamilton cere schimbări la FIA după scandalul Wolff Lewis Hamilton cere schimbări la FIA după scandalul Wolff
Deşi suma de transfer nu e mare, Poli Iaşi poate da o adevărată lovitură cu Luis Phelipe Deşi suma de transfer nu e mare, Poli Iaşi poate da o adevărată lovitură cu Luis Phelipe
VIDEO | Al Nassr - Al Riyadh 4-1! Gol şi pasă de gol pentru Cristiano Ronaldo VIDEO | Al Nassr - Al Riyadh 4-1! Gol şi pasă de gol pentru Cristiano Ronaldo

Retragerea unui titan

Fotbal Publicat de Tudor Moisa pe 3 nov 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38127/21370658/1/ml.jpg

Mircea Lucescu s-a retras, astăzi. Decizia a venit în urma unei partide împotriva echipei unde a scris istorie, Shaktior Donetsk.

Lucescu nu a fost doar un antrenor extraordinar, ci şi un jucător imens. Cariera de fotbalist şi-a împărţit-o între Hunedoara si Bucureşti. Pentru Dinamo, Ştiinţa Bucureşti şi Corvinul Hunedoara a adunat 416 partide şi a marcat 93 de goluri. La naţională a bifat 70 de selecţii şi a fost căpitanul României la Campionatul Mondial din 1970.

Totuşi, performanţele lui ca jucător, deşi extraordinare, au fost eclipsate de cariera în antrenorat. Lucescu a devenit în timp unul din cei mai mari antrenori, nu doar din România, ci din toată Europa.

Antrenoratul l-a început la Hunedoara, în 1979, iar după doar doi ani a devenit selecţioner. Exact ca în cazul lui Hagi, acest pas a fost făcut, poate, mult prea repede. Totuşi, nu a fost lipsit de rezultate la cârma naţionalei şi ne-a calificat la Euro 1984. Înainte să plece în străinătate, Il Luce a mai antrenat Dinamo, din 1985 până în 1990.

Plecat în Italia, nea Mircea a fost mai întâi antrenor la Pisa. După, a ajuns la Brescia, unde a format celebra "Brescia Romena".

După experienţa din Italia s-a întors în ţară, la Rapid. Lucescu a antrenat în două rânduri formaţia din "Giuleşti", în perioadele 1997-1998 şi 1999-2000. Între cele două mandate, a fost antrenor la o echipă colosală, Inter.

Plecarea de la Rapid în 2000 a marcat ultima experienţă a antrenorului în România. Până in 2004 le-a antrenat, pe rând, câte doi ani, pe Galatasaray şi Besiktas, iar după a făcut cel mai important pas din carieră.

În 2004, Lucescu a preluat-o pe Shaktior Donetsk, echipă la care a stat pe bancă 12 ani şi a câştigat Cupa UEFA, în 2009.

După despărţirea de Shaktior, Il Luce le-a mai antrenat pe Zenit, naţionala Turciei şi Dinamo Kiev.

De-a lungul carierei impresionante, Mircea Lucescu a atins două borne fenomenale: în 2015 a devenit al cincilea antrenor care a fost pe bancă la cel puţin 100 de partide în Champions League. Celălalte patru nume erau uriaşe: Alex Ferguson, Carlo Ancelotti, Arsene Wenger şi Jose Mourinho.

De asemenea, Il Luce este al treilea în clasamentul antrenorilor cu cele mai multe trofee oficiale câştigate de-a lungul carierei, având 35. Deasupra sa se află doar Sir Alex Ferguson şi Pep Guardiola.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Fotbal

Ultimele articole Toate articolele