Ultima oră
John Textor, patronul grupărilor Olympique Lyon şi Botafogo, suspendat 45 de zile în Brazilia. Care este motivul John Textor, patronul grupărilor Olympique Lyon şi Botafogo, suspendat 45 de zile în Brazilia. Care este motivul
Naţionala României se reuneşte duminică, pentru dubla cu Cehia din faza play-off CM2025 Naţionala României se reuneşte duminică, pentru dubla cu Cehia din faza play-off CM2025
VIDEO | FCSB - Farul, astăzi, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Derby cu titlul pe masă. Echipele probabile! VIDEO | FCSB - Farul, astăzi, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Derby cu titlul pe masă. Echipele probabile!
El va fi înlocuitorul lui Jurgen Klopp la Liverpool! Cormoranii s-au înţeles cu antrenorul El va fi înlocuitorul lui Jurgen Klopp la Liverpool! Cormoranii s-au înţeles cu antrenorul
VIDEO | FCU Craiova - "U" Cluj, astăzi, de la ora 17:30, în direct la Prima Sport 1! Două echipe cu obiective diferite VIDEO | FCU Craiova - "U" Cluj, astăzi, de la ora 17:30, în direct la Prima Sport 1! Două echipe cu obiective diferite
VIDEO | Csikszereda - Unirea Slobozia, sâmbătă, de la 11:30, în direct pe Prima Sport 1. Speranţe la promovarea directă pentru echipa din Miercurea Ciuc VIDEO | Csikszereda - Unirea Slobozia, sâmbătă, de la 11:30, în direct pe Prima Sport 1. Speranţe la promovarea directă pentru echipa din Miercurea Ciuc

SPECIAL | Regula care TREBUIE implementată în Superligă

Special Publicat de Tudor Moisa pe 20 mar 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21529796/1/conferinta-presa-noi-veniti-fcsb-8-01-2024.jpg

Dan Şucu a deschis "cutia Pandorei", marţi seară. Finanţatorul Rapidului a dat de înţeles că Baba Alhassan şi Luis Phelipe nu au evoluat împotriva FCSB, înainte ca aceştia să ajungă la liderul Superligii, pentru că ar fi existat deja o înţelegere între fotbalişti şi viitoarea echipă.

Toată povestea a început weekendul trecut. Atunci, Victor Angelescu a spus că Marius Ştefănescu s-a înţeles cu FCSB şi din cauza asta a luat galben, în partida precedentă, cea cu Petrolul, pentru a nu juca împotriva formaţiei bucureştene.

Totuşi, deşi oficialii Rapidului au lansat acuzaţii înspre FCSB, se pare că aceştia au făcut un lucru cât de cât asemănător. Dan Şucu a dezvăluit că giuleştenii au luat legătura cu Fiorentina pentru a discuta un eventual transfer al lui Louis Munteanu, jucător care evoluează, sub formă de împrumut, la Farul.

Toată povestea m-a dus cu gândul la o regulă care există în NBA şi care ar trebui implementată în Superligă, pentru a nu mai exista astfel de situaţii. 

Tampering

În NBA există o regulă draconică pentru a evita discuţiile dintre jucători şi oficialii echipelor. Procedeul descris de Dan Şucu se numeşte "tampering", iar dacă în Superligă s-ar implementa regula din baschetul american, exact aşa cum este ea, finanţatorii echipelor ar avea două variante: să nu mai iasă public cu oferte pentru jucători şi să nu mai aibă negocieri cu aceştia în afara perioadei de transferuri sau falimentul.

Am să vă dau trei exemple ca să înţelegeţi cum funcţionează această regulă şi cât de severă este.

Magic Johnson şi Giannis Antetokounmpo

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21529796/2/profimedia-0843293141.jpg

În 2018, Magic Johnson era preşedinte la Los Angeles Lakers, iar Giannis Antetokounmpo începea să devină un superstar în NBA şi evolua la Milwaukee Bucks, formaţie pentru care joacă în continuare.

Fostul baschetbalist a fost întrebat atunci despre similarităţile dintre stilul său de joc şi cel al lui Giannis. Răspunsul lui Magic a fost următorul:

"Controlul mingii şi abilităţile de pasare. Joacă deasupra panoului, asta nu aş fi putut face, dar când vine vorba de înţelegerea jocului, IQ-ul în materie de baschet şi creativitatea în a crea aruncări pentru coechipieri, asta avem în comun. Poate să dea o pasă, să facă o fază.

Sunt fericit că este titular în All-Star Game, pentru că merită. Va fi MVP, campion, omul ăsta o va pune pe Milwaukee pe hartă. Cred că într-o bună zi le va aduce un titlu".

Deşi par declaraţii nevinovate, oficialii din NBA au ţinut cont de faptul că Magic era preşedinte la o echipă diferită faţă de cea la care evolua Giannis, iar Lakers a fost amendată cu 50.000 de dolari! Imaginaţi-vă acum câţi bani ar trebui să scoată din buzunar Gigi Becali după fiecare ieşire în presă.

Giannis Antetokounmpo şi ... Milwaukee Bucks?

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21529796/3/profimedia-0857178482.jpg

Un an mai târziu a venit şi rândul lui Milwaukee să fie amendată cu 50.000 de dolari. Regula împotriva procedeului de tampering este atât de dură, încât sancţiunea a venit după ce Jon Horst, managerul general al echipei, a spus că îi va oferi o prelungire de contract lui Giannis Antetokounmpo, vara viitoare.

Deşi pare o situaţie incredibilă, motivul este unul întemeiat. Cum echipele nu au voie să discute cu jucătorii rivalelor în afara unei anumite perioade, s-a considerat că Milwaukee, cu această declaraţie dată de Horst, a furat startul şi a redus simţitor şansele pe care le aveau alte formaţii care şi-l doreau pe Giannis.

Paul George şi Los Angeles Lakers

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21529796/4/profimedia-0857689102.jpg

Posibila venire a lui Paul George la Los Angeles Lakers a fost o adevărată telenovelă, în 2017. Strict legat de tampering, o investigaţie făcută de NBA a scos la iveală faptul că Rob Pelinka, managerul general de la Lakers, a purtat negocieri cu Paul George şi şi-a manifestat interesul în a-l aduce la echipă pe baschetbalist. La vremea respectivă, Paul George evolua la Indiana Pacers.

Amenda a fost una uriaşă: 500.000 de dolari! Sancţiunea a fost atât de drastică deoarece NBA-ul a avertizat-o pe Lakers, înainte de investigaţie, după ce Magic Johnson a dat de înţeles că ar vrea să îl aducă pe Paul George la echipă. Până la urmă, Paul George a ajuns să joace la Clippers, rivala lui Lakers, începând cu 2019, după ce între 2017 şi 2019 a evoluat la Oklahoma City Thunder.

Acestea sunt doar trei exemple de tampering în NBA. De-a lungul timpului au fost investigate o sumedenie de astfel de situaţii. O regulă draconică ca cea din NBA ar fi poate singura soluţie pentru stoparea fenomenului tot mai existent în Superligă.

mail-share icon Email
viewscnt

Special

Ultimele articole Toate articolele