Ultima oră
NEWS ALERT | Revenire de senzaţie la Barcelona? Anunţul presei din Spania NEWS ALERT | Revenire de senzaţie la Barcelona? Anunţul presei din Spania
I-a enervat pe rapidişti, iar acum a fost delegat din nou! Partida pe care o va arbitra George Găman I-a enervat pe rapidişti, iar acum a fost delegat din nou! Partida pe care o va arbitra George Găman
Cristi Balaj a spus lucrurilor pe nume! Prima reacţie oficială despre plecarea lui Otele Cristi Balaj a spus lucrurilor pe nume! Prima reacţie oficială despre plecarea lui Otele
Jannik Sinner - Daniil Medvedev, reeditarea finalei de la Australian Open, în semifinale la Mastersul de la Miami Jannik Sinner - Daniil Medvedev, reeditarea finalei de la Australian Open, în semifinale la Mastersul de la Miami
Romeo Lavia, out pentru restul sezonului Romeo Lavia, out pentru restul sezonului
David Popovici vrea tratament special la Jocurile Olimpice David Popovici vrea tratament special la Jocurile Olimpice

Ungaria a primit acceptul şi poate afişa steagul Ungariei Mari, care cuprinde şi Transilvania! UEFA trece cu vederea subiectul politic sensibil şi riscă să reaprindă conflictele extremiste

Fotbal Internațional Publicat pe 21 mar 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38127/21069100/1/fani-maghiari.jpg

Ungaria a obţinut, din partea UEFA şi FARE (gruparea împotriva discriminării în fotbalul european), dreptul de a putea afişa steagul Ungariei Mari la partidele din preliminariile EURO, din zilele următoare. Federaţia Maghiară de Fotbal a solicitat acceptul entităţilor internaţionale luna trecută, pe care l-a primit acum.

  • Ungaria are primele meciuri din campania de calificare la Campionatul European cu Estonia (joi, ora 20:30, acasă) şi cu Bulgaria (luni, 27 martie, ora 21:45, acasă). Duelul cu Bulgaria e în direct pe Prima Sport 2 şi www.primaplay.ro.

Steagul Ungariei Mari cuprinde teritorii din mai multe ţări, Austria, Slovacia, România, Croaţia, Serbia şi Ucraina. În cazul României, e vorba de Transilvania, teritoriu pentru care au tot avut loc conflicte diplomatice şi nu numai, chiar incidente între cetăţeni maghiari şi români.

Deşi acceptul UEFA şi FARE poate da naştere unor probleme la nivelul extremiştilor, în Serbia, de exemplu, fiind tensiune constantă între maghiarii şi sârbii care locuiesc într-o regiune de la graniţa celor două ţări, demersul Federaţiei Maghiare de Fotbal a fost acceptat.

Ungaria poate afişa steagul Ungariei Mari

Însă, federaţia ţării vecine a transmis faptul că la partidele următoare nu vor fi acceptate şi alte însemne, steaguri şi scandări xenofobe, UEFA şi FARE fiind cu ochii pe suporterii maghiari în duelurile din debutul preliminariilor EURO.

Referitor la FARE, e vorba de o schimbare de opinie în ceea ce priveşte steagul Ungariei Mari, pe care în trecut îl cataloga ca fiind ”revizionist şi naţionalist”.

În ceea ce priveşte permiterea afişării simbolului istoric, MLSZ (n.r. – Federaţia Maghiară de Fotbal) a solicitat o poziţie clară de la UEFA şi FARE . Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizaţii au recunoscut că doar culorile hărţii istorice a Ungariei şi ale benzii Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor şi inscripţiilor suplimentare plasate pe drapelurilor, precum şi scandările fanilor. Pe toate acestea, asociaţia va permite introducerea drapelurilor în următoarele două meciuri.

În ultimele zile, atât UEFA, cât şi FARE şi-au transmis răspunsurile către Federaţia Maghiară, care este pe cale să organizeze cele două meciuri ale naţionalei. După cum era de aşteptat, cele două organizaţii continuă să lupte împotriva excluderii, inclusiv a rasismului, şi, prin urmare, vor continua să pedepsească drapelurile care poartă un astfel de mesaj constituie o abatere disciplinară.

În urma negocierilor, asociaţia va permite ca drapeluri, care simbolizează respectul Ungariei istorice şi solidaritatea cu suporterii din străinătate, să fie aduse pe stadion, cu următoarele condiţii:

• poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripţii;

• doar culorile rosu, alb si verde pot fi pe el;

• molinoul trebuie prezentat - in mod obisnuit - datorita continutului sau si controlului de prevenire a incendiilor;

• molinoul din stadion nu poate împiedica suporterii să urmărească meciul netulburat.

În acelaşi timp, fanii noştri ar trebui să ştie că dacă un mesaj rasist sau politic este plasat pe draperii autorizat ca mai sus, sau orice mesaj rasist sau politic este ataşat draperiei, va avea ca rezultat proceduri disciplinare, iar cu aceasta fanii noştri vor se protejează pe ei înşişi, pe colegii lor de suporteri, dăunează echipei şi percepţiei fotbalului maghiar.

Pe lângă cele de mai sus, MLSZ le cere tuturor fanilor să se abţină de la toate formele de ură şi excludere. Ura nu este o cale!”, se arată pe site-ul Federaţiei Maghiare de Fotbal, dintr-o traducere aproximativă.

Este sau nu steagul Ungariei Mari un subiect din sfera politicului? Gestul lui Viktor Orban a atras reacţia României

UEFA se angajează să nu asimileze fotbalul cu interesele politice, iar acest subiect, al steagului Ungariei Mari, este unul sensibil în zonă, nu doar în România. În plus, lunile trecute, când premierul Viktor Orban a fluturat un fular al steagului Ungariei Mari la un meci de fotbal din campionatul maghiar, reacţia oficialilor români nu a întârziat să apară, ceea ce subliniază faptul că gestul este clar unul care duce în sfera politică, care poate irita spiritele.

Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria”, transmitea MAE după gestul lui Orban, mai mult sau mai puţin sfidător la adresa ţărilor amintite.

FRF lua atitudine în momentul în care Federaţia Maghiară de Fotbal îşi anunţa intenţiile

În momentul în care s-a aflat de demersul Ungariei, FRF a reacţionat categoric şi emitea următorul comunicat de presă:

FRF nu acceptă şi nu va accepta niciodată acest lucru şi îşi va exprima punctul de vedere la FIFA şi UEFA, dacă această discuţie va ajunge pe masa celor două foruri internaţionale, la fel cum, cu siguranţă, vor proceda şi celelalte federaţii din regiunea noastră.

Revizionismul nu este acceptat în fotbal, iar UEFA condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane”.

 

 

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri