Ultima oră
VIDEO | Cagliari - Juventus 2-2. ”Bătrâna Doamnă” salvează remiza pe final graţie unui autogol VIDEO | Cagliari - Juventus 2-2. ”Bătrâna Doamnă” salvează remiza pe final graţie unui autogol
Eintracht Frankfurt a învins Augsburg, revenind din minutul 55 de la 0-1 Eintracht Frankfurt a învins Augsburg, revenind din minutul 55 de la 0-1
FR Gimnastică anunţă modificări în componenţa echipelor pentru Campionatele Europene, ca urmare a retragerii fraţilor Burtanete şi a incidentului de la Reşiţa FR Gimnastică anunţă modificări în componenţa echipelor pentru Campionatele Europene, ca urmare a retragerii fraţilor Burtanete şi a incidentului de la Reşiţa
VIDEO | Cristi Manea a cerut antrenor la CFR şi şi-a anunţat plecarea. ”Eu îmi fac treaba până la final” VIDEO | Cristi Manea a cerut antrenor la CFR şi şi-a anunţat plecarea. ”Eu îmi fac treaba până la final”
Dan Petrescu, cerut de urgenţă în Gruia! "Ar fi momentul să vină" | VIDEO EXCLUSIV Dan Petrescu, cerut de urgenţă în Gruia! "Ar fi momentul să vină" | VIDEO EXCLUSIV
VIDEO | Victoria la scor cu CFR Cluj l-a făcut pe Gică Hagi să jubileze. ”Un meci perfect. Tot ce am pregătit s-a întâmplat” VIDEO | Victoria la scor cu CFR Cluj l-a făcut pe Gică Hagi să jubileze. ”Un meci perfect. Tot ce am pregătit s-a întâmplat”

VIDEO ǀ Victor Piţurcă, audiat de DNA! UPDATE: Fiul fostului selecţioner, reţinut!

Fotbal Internațional Publicat pe 31 ian 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38127/20999179/1/ndiwjmhhc2g9njc0n2rlztrmmdq4ztizyweyntnin2jhzdg4zmfizjk-thumb.jpg


Victor Piţurcă (66 de ani) a ajuns, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acolo unde este audiat în dosarul legat de o afacere "dubioasă" din timpul pandemiei. Fostul selecţioner fusese reţinut încă de duminică şi poate fi arestat preventiv pentru 30 de zile!

UPDATE, ora 16:15, 31.01: Fiul lui Victor Piţurcă, Alexandru Piţurcă, a fost reţinut marţi, după mai multe ore de audieri la DNA, în dosarul achiziţiilor de măşti neconforme din pandemie. De asemenea, procurorii cer arestarea pentru 30 de zile pentru directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu.


UPDATE, ora 14:13, 31.01: Fostul selecţioner Victor Piţurcă, a revenit marţi după-amiază la sediul DNA, la câteva ore după ce a fost pus în libertate sub control judiciar, în dosarul care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei, Directorul ROMARM Gabriel Ţuţu a părăsit sediul DNA, unde se află încă fiul lui Piţurcă, Alexandru. Obiectul dosarului îl reprezintă contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre măşti neconforme pentru MApN. .

Piţurcă a fost pus în libertate la expirarea celor 24 de ore de reţinere. Anterior eliberării, el a fost la DNA, unde s-a aflat şi fiul său, Alexandru.

UPDATE, ora 10:40, 31.01: Fostul selecţioner Victor Piţurcă, reţinut luni, în dosarul care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei, a fost pus în libertate marţi dimineaţă. Obiectul dosarului îl reprezintă contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre măşti neconforme pentru MApN. În acelaşi dosar a fost reţinut şi directorul Romarm Gabriel Ţuţu,

La ieşirea din arest, fostul selecţioner a declarat: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”. De asemenea, le-a transmis jurnaliştilor că vor vedea în curând despre ce este vorba. Piţurcă a fost pus în libertate la expirarea celor 24 de ore de reţinere. El şi fiul său, Alexandru, s-au aflat marţi dimineaţă la sediul DNA, pentru noi audieri. Ulterior, a fost adus şi şeful Romarm, Gabriel Ţuţu.

UPDATE, ora 9:26, 31.01: Fostul selecţioner Victor Piţurcă a fost adus marţi dimineaţă la DNA, unde va fi audiat alături de fiul său Alexandru Piţurcă, în dosarul care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei, în care a fost reţinut şi directorul Romarm Gabriel Ţuţu. Este vorba despre contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre măşti neconforme pentru MApN.

Victor Piţurcă a fost adus cu duba, încătuşat, la sediul DNA.

La finalul audierilor, procurorii ar urma să decidă dacă cer arestarea preventivă pentru 30 de zile în cazul lui Piţurcă şi al directorului Romarm.

UPDATE ora 16:41: Procurorii DNA au anunţat official, luni, că au dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecţilor:

 - ŢUŢU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:

- abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- trafic de influenţă în formă continuată,

- fals intelectual,

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Persoana fizică vizată este fostul selecţioner Victor Piţurcă.

În  ordonanţa de reţinere se arată că, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, ”suspectul Ţuţu Gabriel, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică (ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie)”.

Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate mai sus, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, au precizat procurorii DNA, într-un comunicat.

Potrivit acestora, într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Ţuţu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul M.Ap.N. şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice  contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, a mai transmis DNA.

Instituţia precizează că se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.


UPDATE ora 15:25: Dumitru Dragomir, un apropiat al lui Victor Piţurcă, a dezvăluit dialogul pe care l-a avut cu fostul selecţioner imediat după ce acesta a intrat în colimatorul DNA. Piţurcă se consideră nevinovat şi susţine că singura implicare pe care a avut-o în afacerea cu măşti de protecţie a fost de ordin financiar:
 
"M-a sunat aseară şi mi-a spus că a pus şi el bani la unul care a cumpărat măşti. Şi a fost chemat la DNA astăzi: “Bă, eu am pus bani, nu ştiu ce s-a întâmplat, mă cheamă mâine la DNA!”. Asta mi-a zis.
 
Poţi să greşeşti. Nu era speria deloc. Nu era speriat deloc. Mi-a dat telefon: «Bă, mă duc la DNA mâine. Nu am făcut nimic. Am pus şi eu bani, ca să cumpere măşti. Eu ştiu ce-o fi făcut ăla?».
 
Părerea mea este că nu poată să îl reţină pentru aşa ceva. Are vreo societate că a înşelat pe cineva? Nu se aştepta să îl reţină. Este un şoc", a dezvăluit Dragomir, pentru Fanatik.ro.

UPDATE ora 14:50: Victor Piţurcă va fi adus în faţa judecătorilor în cursul zilei de marţi, când procurorii DNA vor cere arestarea preventivă pentru următoarele 30 de zile.

Din informaţiile oferite g4media, Victor Piţurcă a fost omul care a facilitat şi influenţat accesul fiului său, Alexandru, către contractul cu MApN.
 
Fostul selecţioner, liber de contract de trei ani, are de dat explicaţii într-un dosar în care e judecat modul în care , 98% dintre banii aferenţi unui contract încheiat de MApN cu firma Helios Dentserv, care a presupus distribuirea a 100.000 de măşti FFP3 în unităţile sanitare ale Ministerului, au revenit firmei PAV Green Energy. Firma este deţinută de Alexandru Piţurcă, fiul în vârstă de 38 de ani al lui Victor Piţurcă având statutul de unic asociat.
 
Concret, firma Helios Dentserv şi MApN au semnat un contract în valoare de 2.8 milioane de euro, în 2020, care presupunea livrarea a un milion de măşti chiurgicale de tip FFP1, 300.000 de măşti FFP2, 100.000 de măşti FFP3, 10.000 de viziere şi 50.000 de ochelari de protecţie. Apoi, Helios Dentserv a încheiat un alt contract, de cesiune creanţă, cu PAV Green Energy, firma lui Alexandru Piţurcă, societatea având dreptul de a încasa de a încasa contravaloare tuturor produselor ajunse la PaPn. 
 
Ministerul a plătit, atunci, 2.23 milioane de euro către firma lui Alexandru Piţurcă, iar PAV Green Energy a încasat şi contravaloarea a 100.000 de măşti FFP3, generatoare de probleme ulterioare: "Măştile erau proaste şi miroseau a DTT (n. red - compus care poate cauza iritarea gravă la nivelul ochilor şi căilor respiratorii)", spuneau medicii, pentru Libertatea.
 
În momentul în care MaPn a solicitat înlocuirea măştilor, Helios Dentserv s-a delimitat de situaţie, iar ministerul a mers în instanţă pentru a-şi recupera banii. Totuşi, procesul s-a încheiat, cu o înţelegere a părţilor: "În urma raportului efectuat, a rezultat că măştile sunt conforme", se arăta în concluzia judecătorilor.
mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri