Ultima oră
LIVE VIDEO | Poli Iaşi - FC Voluntari, în direct la Prima Sport 1 şi PrimaPlay.ro. Gazdele au deschis scorul LIVE VIDEO | Poli Iaşi - FC Voluntari, în direct la Prima Sport 1 şi PrimaPlay.ro. Gazdele au deschis scorul
Octavian Vintilă, unul dintre cei mai apreciaţi comentatori de sport din România, a murit la 86 de ani Octavian Vintilă, unul dintre cei mai apreciaţi comentatori de sport din România, a murit la 86 de ani
Nacho, aproape de plecarea de la Real Madrid. Formaţia care îl doreşte Nacho, aproape de plecarea de la Real Madrid. Formaţia care îl doreşte
VIDEO | Corvinul - Mioveni 2-0. Marius Coman a reuşit „dubla”, iar gazdele au urcat pe locul 2 în clasament VIDEO | Corvinul - Mioveni 2-0. Marius Coman a reuşit „dubla”, iar gazdele au urcat pe locul 2 în clasament
Campioana CSM Bucureşti  a eliminat vicecampioana Rapid Bucureşti în prima semifinală a Cupei României Campioana CSM Bucureşti a eliminat vicecampioana Rapid Bucureşti în prima semifinală a Cupei României
Cine va arbitra partida care poate decide campioana din Superliga, Sepsi - Universitatea Craiova Cine va arbitra partida care poate decide campioana din Superliga, Sepsi - Universitatea Craiova

WADA a decis să interzică tramadolul în competiţie, începând din 2024

Special Publicat de Daian Cutu pe 23 sep 2022
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/20867901/1/wada.jpg

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a decis să interzică Tramadol, un analgezic frecvent utilizat în special în ciclism, în competiţie, începând din 2024 şi a menţinut canabisul pe lista produselor interzise.

Tramadolul, un opiaceu sintetic, era sub supraveghere, dar nu a apărut până acum în lista produselor şi substanţelor interzise de WADA, însă este interzis de reglementările medicale ale Uniunii Internaţionale de Ciclism (UCI) din 2019. Rutierul columbian Nairo Quintana a fost descalificat din ultimul Tur al Franţei pentru că a folosit Tramadol.

Comitetul Executiv (ExCo) al Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA) a aprobat Lista substanţelor şi metodelor interzise pentru 2023 (Lista Interzisă). Actualizată anual, Lista desemnează substanţele şi metodele care sunt interzise conform Codului Mondial Anti-Doping. Vor exista anumite modificări ale Listei, care vor fi publicate înainte de 1 octombrie 2022 şi care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Potrivit ANAD, ExCo a aprobat recomandarea Grupului consultativ de experţi privind Lista (LiEAG) de a interzice tramadolul narcotic în competiţie, începând cu 1 ianuarie 2024. Întârzierea punerii în aplicare este pentru a oferi un an suplimentar pentru comunicarea şi educarea la scară largă a sportivilor, a anturajului acestora şi a personalului medical, astfel încât să existe o mai bună înţelegere a implementării practice a interdicţiei tramadolului în competiţie. De asemenea, se va acorda timp comunităţii ştiinţifice să ajusteze detaliile procedurale exacte, astfel încât să poată fi asigurată corectitudinea pentru sportivi. În plus, se oferă autorităţilor sportive timp pentru a dezvolta instrumente educaţionale pentru sportivi şi pentru personalul medical şi personalul asistent, pentru a aborda utilizarea în siguranţă a tramadolului în scopuri clinice în domeniul anti-doping.

Tramadolul a făcut parte din Programul de monitorizare al WADA, iar datele colectate prin acest program au indicat o utilizare semnificativă în sport. Abuzul de tramadol, cu riscurile sale – în funcţie de doză – de dependenţă fizică, dependenţă de opiacee şi supradoze în rândul populaţiei generale, este îngrijorător şi a dus la situaţia în care acesta este un drog supravegheat în multe ţări. Studiile de cercetare finanţate de WADA au confirmat, de asemenea, potenţialul tramadolului de a îmbunătăţi performanţa fizică.

Făcând referire la canabis (delta9-tetrahidrocanabinol, THC), ExCo a aprobat  recomandarea LiEAG conform căreia statutul THC de pe listă ar trebui să rămână neschimbat.

În septembrie 2021, în urma solicitărilor unui număr mic de părţi interesate, ExCo a fost de acord să iniţieze o revizuire a statutului din Listă al canabisului, o substanţă care este interzisă numai în competiţie. De atunci, LiEAG, care este alcătuit din experţi independenţi în farmacologie, toxicologie criminalistică, substanţe de abuz, ştiinţe analitice, farmacie, medicină sportivă, chimie, endocrinologie, medicină internă, afaceri de reglementare, peptide şi factori de creştere şi hematologie, din nouă ţări din întreaga lume, s-a angajat într-o analiză amănunţită şi aprofundată a statutului în sport al THC – principala componentă psihoactivă a canabisului.

Această analiză s-a axat pe cele trei criterii stabilite de Cod pentru includerea oricărei substanţe sau metode în Lista Interzisă, şi anume:

Are potenţialul de a îmbunătăţi performanţa sportivă;

Reprezintă un risc pentru sănătatea sportivului; şi

Încalcă spiritul sportului (aşa cum este definit de Cod).

În conformitate cu Codul, o substanţă sau o metodă trebuie să îndeplinească cel puţin două dintre aceste criterii pentru a fi luată în consideraţie spre a fi inclusă în Listă.

Toate publicaţiile ştiinţifice şi medicale existente legate de THC au fost analizate de LiEAG, precum şi mărturii ale sportivilor care au fost/sunt consumatori de canabis şi sondaje publicate în întreaga lume. Această analiză a literaturii ştiinţifice a fost discutată ulterior cu patru experţi externi independenţi de renume mondial, specializaţi în farmacologie, toxicologie, psihiatrie şi proprietăţi comportamentale ale THC şi canabinoizilor, pentru a se asigura că toate publicaţiile relevante au fost avute în vedere şi că toate aspectele ştiinţifice şi medicale relevante au fost evaluate în mod corespunzător.

În ceea ce priveşte criteriul spiritului sportului, LiEAG s-a consultat cu Grupul consultativ de experţi în etică al WADA, care consideră în continuare că, în acest moment, consumul de canabis este împotriva spiritului sportului într-o serie de domenii, astfel cum sunt enumerate în Cod.

THC este interzis numai în competiţie şi numai atunci când concentraţia în urină depăşeşte pragul de 150 ng/ml.  Acest prag a fost majorat în 2013 de la 15 ng/ml.  Aşadar, nivelul ridicat de canabis necesar pentru a declanşa un rezultat pozitiv în competiţie, în prezent, ar corespunde cu situaţia unui sportiv cu dizabilităţi sau a unui utilizator frecvent. În plus, includerea în Cod a prevederii referitoare la „substanţele de abuz”, începând cu 2021, a redus în mod semnificativ durata suspendării de la un potenţial de doi (sau chiar patru) ani anterior, la cel puţin o lună în prezent pentru sportivii care pot stabili că utilizarea THC a avut loc în afara competiţiei şi nu a avut legătură cu performanţa sportivă.

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Special

Ultimele articole Toate articolele