adplus-dvertising
Ultima oră
LIVE TEXT | Eintracht Frankfurt - Glasgow Rangers, ACUM, în finala Europa League. Scoţienii, salvaţi de McGregor în minutul 20 LIVE TEXT | Eintracht Frankfurt - Glasgow Rangers, ACUM, în finala Europa League. Scoţienii, salvaţi de McGregor în minutul 20
Raluca Olaru nu a trecut de sferturi la Strasbourg, în proba de dublu Raluca Olaru nu a trecut de sferturi la Strasbourg, în proba de dublu
Roger Schmidt este noul antrenor al celor de la Benfica Roger Schmidt este noul antrenor al celor de la Benfica
Nicuşor Bancu, suspendare drastică, după gestul nesportiv de la meciul cu Sepsi Nicuşor Bancu, suspendare drastică, după gestul nesportiv de la meciul cu Sepsi
Aşteptările lui Liviu Ciobotariu de la elevii săi pentru finala Cupei României cu Sepsi Aşteptările lui Liviu Ciobotariu de la elevii săi pentru finala Cupei României cu Sepsi
FCSB va disputa în Republica Moldova primul amical al verii FCSB va disputa în Republica Moldova primul amical al verii

Costume de competiţie, medalii, cununi cu lauri şi echipamente de antrenament ale campionilor olimpici români, în expoziţii la Cluj-Napoca, Timişoara şi Suceava

Special Publicat de Daian Cutu pe 25 mar 2022
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/20651233/1/expo.jpg

Ediţia a doua a expoziţiei „România la Jocurile Olimpice”, organizată în perioada 25 martie-10 mai, de Asociaţia ESCU, şi cu sprijinul Muzeului Sportului, al sportivilor, federaţiilor şi al colecţionarilor, aduce în prim-plan cultura sportivă de performanţă în România, din interbelic şi până în prezent, având o versiune extinsă, itinerantă, la Cluj-Napoca, Timişoara şi Suceava.

O scurtă radiografie a sportului românesc şi a rezultatelor noastre de la Jocurile Olimpice, Campionatele Europene şi Mondiale din toate timpurile prezentată prin sute de obiecte de colecţie, printre care medalii şi cununi cu lauri autentice, echipamente ale sportivilor, imagini şi articole de arhivă urmează să fie descoperite, precum şi exponate care spun povestea a peste 15 sporturi olimpice şi a marilor campioni ai ţării noastre.

Expoziţia aduce în prim-plan un adevărat patrimoniu de obiecte ce atestă vechimea şi amploarea mişcării sportive din România, prin exponate, documentări şi clipuri care marchează cronologic diferite momente şi personalităţi ale sportului sau momente importante care au marcat olimpismul modern, mondial şi românesc.

Vizitatori de toate vârstele vor avea marea ocazie de a descoperi un regal expoziţional care relatează perioade iconice din istoria sporturilor olimpice practicate în România, dar şi alte probe de competiţie. Acestea cuprind: gimnastică artistică, atletism, canotaj şi kaiac-canoe, lupte libere şi greco-romane, călărie, tenis, scrimă, rugby, înot şi polo, bob, skeleton, volei, ciclism, fotbal, judo, box, tir şi oină.

Printre cele mai interesante exponate se numără costume oficiale de participare la Jocurile Olimpice, medalii şi recuzită de antrenament ale campionilor Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzică, Ionela Târlea, Alina Dumitru, Ancuţa Bodnar, Maria Olaru, Lavinia Miloşovici, Loredana Dinu, Monica Roşu, Nicoleta Grasu, Gheorghe Berceanu, Ion Ţiriac, Laura Ilie, Maricica Puică şi mulţi alţii. Vor fi prezente în expoziţie impresionantele echipamente oficiale de competiţii la campionatele europene, mondiale şi Jocurile Olimpice de vară şi de iarnă pentru bob, sanie, skeleton, kaiac şi canoe, scrimă, tir, hockei pe gheaţă, călărie, lupte, atletism, patinaj de viteză ş.a.m.d.

Selecţia de obiecte de colecţie mai cuprinde obiecte vechi din competiţiile din perioada interbelică şi anii ’50-’70 şi exponate de memorabilia cu autografele în original ale medaliaţilor la competiţii. Vor fi prezentate obiecte personale, dar şi din colecţii private despre marile personalităţi din lumea sportului precum: Nadia Comăneci (medaliată la JO de la Montreal 1976 şi de la Moscova 1980), Simona Gherman (medaliată la spadă pe echipe JO de la Rio 2016), Tiberiu Dolniceanu (medaliat la sabie pe echipe la JO de la Londra, 2012), Andrei Pavel, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac - tenis, Ana Maria Popescu Brânză (medaliată la spadă individual JO Beijing 2008 şi JO Tokyo 2020 şi pe echipe la Rio 2016), Gabriela Szabó (medaliată JO de la Sydney 2000) şi numeroşi alţi sportivi cu performanţe internaţionale.

Expoziţia va surprinde şi o galerie curatoriată de materiale din presa antebelică şi interbelică de popularizare a sportului, reportaje speciale din perioada anilor ’50-‘90 despre lotul României de sport, participant la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene – mari campioni, propagandă comunista sportivă din almanahuri şi multe altele.

Evenimentul va avea loc între 25 martie-6 aprilie la Iulius Mall Cluj-Napoca, 10-26 aprilie la Iulius Town Timişoara şi 30 aprilie-10 mai la Iulius Mall Suceava.

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Special

Ultimele articole Toate articolele