Ultima oră
Belinda Bencic a devenit mamă Belinda Bencic a devenit mamă
VIDEO | Farul - Rapid 0-0, în direct la Prima Sport 1! Gol anulat pentru offside la gazde VIDEO | Farul - Rapid 0-0, în direct la Prima Sport 1! Gol anulat pentru offside la gazde
Surpriza lui Bogdan Lobonţ pentru duelul cu Farul. Un jucător cheie e pe bancă Surpriza lui Bogdan Lobonţ pentru duelul cu Farul. Un jucător cheie e pe bancă
VIDEO | ”U” Cluj - Poli Iaşi 1-0. ”Şepcile roşii” îşi asigură liniştea VIDEO | ”U” Cluj - Poli Iaşi 1-0. ”Şepcile roşii” îşi asigură liniştea
România va întâlni Cehia, în primul meci din grupele europeanului de handbal feminin România va întâlni Cehia, în primul meci din grupele europeanului de handbal feminin
Adunarea Generală a Federaţiei Române de Fotbal va avea loc la 4 iunie. Deciziile Comitetului Executiv Adunarea Generală a Federaţiei Române de Fotbal va avea loc la 4 iunie. Deciziile Comitetului Executiv

CS Dinamo a transferat trei nume mari, care s-au despărţit recent de Steaua

Atletism Publicat de Daian Cutu pe 2 sep 2022
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38219/20845467/1/atletism.jpg

CS Dinamo a anunţat că atletele Joan Chelimo Melly şi Stella Jepkosgei Rutto, dar şi antrenorul Carol Şanta s-au alăturat grupării dinamoviste.

Cele două sportive de origine kenyană au primit cetăţenia română anul trecut, în luna mai.

Joan Chelimo Melly are 31 de ani (născută pe 10.11.1990) şi este specialistă pe distanţe lungi: 10000 m, semimaraton şi maraton. Are a cincea performanţă mondială a anului la maraton 2h18 (victorie la Seul), rezultat ce reprezintă a 14-a cea mai rapidă performanţă din toate timpurile în această probă. Este deţinătoarea celui de-al cincilea rezultat din toate timpurile la semimaraton – 1h05:04, la Praga în 2018, reconfirmat în 2020 la Istanbul, 1h05:09. Melly are potenţial real de medalie olimpică, fiind de departe cea mai valoroasă atletă din România la acest moment.

”Sunt extrem de fericită că am ales să mă alătur celui mai puternic club din România. Sper să îi fac pe români mândri de rezultatele mele şi să reuşesc o mare performanţă la Paris în 2024. Hai, Dinamo!”, a declarat Joan Chelimo Melly..

Dacă Melly este prezentul, Stella Jepkosgei Rutto este viitorul, notează CS Dinamo. La numai 22 de ani (n. 16.12.1999), Stella Rutto este deja un nume consacrat în probele pe distanţe lungi. Ea este medaliată cu bronz la campionatele mondiale U20, în proba de 3000 m obstacole.

Rezultatele atletei din 2022 îi confirmă valoarea: 8:47 la 3.000 m (PB), 15:06 la 5000 m (PB) – ambele performanţe fiind în TOP 40 mondial. Având în vedere că majoritatea performanţelor sunt realizate de atlete din Kenya şi Ethiopia, asta înseamnă practic top 12-15 dacă e vorba de campionate mondiale, jocuri olimpice. Obiectivul ei în 2024: medalie la Campionatele Europene şi cel puţin finalistă la Jocurile Olimpice. Stella are deja barem de calificare la 5000 m.

”Împreună cu antrenorul şi echipa mea am ales Dinamo pentru că e cel mai bun club care poate susţine ambiţiile şi speranţele mele pentru viitor. Sunt încântată de această zi şi promit să dau tot ce am mai bun pentru Dinamo şi pentru România”, a spus Stella Rutto.

Carol Şanta este cel mai titrat antrenor român de semifond, încă în activitate. Are în palmares zeci de medalii la campionatele europene şi mondiale în calitate de antrenor al lotului de semifond şi fond al Turciei, titlu mondial la maraton obţinut în 2020 cu Ruth Chepngetich (Kenya), record mondial de semimaraton cu aceeaşi sportivă în 2021.

În 2022, deţine două dintre cele mai bune cinci performanţe mondiale la maraton cu elevele sale: Joan Chelimo şi Ruth Chepngetich.

Carol Şanta este singurul antrenor român de atletism care a reuşit până acum să obţină distincţia European Athletics Coaching Award, acordată de Juriul Consiliului European pentru Atletism.

Cei trei s-au despărţit marţi de CSA Steaua.

mail-share icon Email
viewscnt

Atletism

Ultimele articole Toate articolele