Ultima oră
Spania - Italia 1-0. Diferenţa a fost făcută de un autogol Spania - Italia 1-0. Diferenţa a fost făcută de un autogol
VIDEO | Angel Reese a scris istorie în WNBA VIDEO | Angel Reese a scris istorie în WNBA
S-au înţeles! LA Lakers are un nou antrenor S-au înţeles! LA Lakers are un nou antrenor
Verdict ciudat. Florin Răducioiu, impresionat de o naţională care continuă să dezamăgească. ”O echipă pe care o apreciez mult” Verdict ciudat. Florin Răducioiu, impresionat de o naţională care continuă să dezamăgească. ”O echipă pe care o apreciez mult”
Serbia ameninţă că ar putea părăsi Euro 2024 din cauza scandărilor Serbia ameninţă că ar putea părăsi Euro 2024 din cauza scandărilor
"Puteam fi mai buni cu şi fără minge”. Kane, supărat după remiza cu Danemarca "Puteam fi mai buni cu şi fără minge”. Kane, supărat după remiza cu Danemarca

Deţinătorul recordului mondial la maraton a murit într-un accident rutier în Kenya

Atletism Publicat pe 12 feb 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38219/21489999/1/tw-kiptum.jpg

Kenyanul Kelvin Kiptum, deţinătorul recordului mondial la maraton, şi antrenorul său au murit, duminică, într-un accident rutier în Rift Valley, Kenya. Astfel, s-a curmat cariera promiţătoare a singurului bărbat care a alergat maratonul în mai puţin de două ore şi un minut, relatează Reuters.

Sportivul în vârstă de 24 de ani a stabilit recordul mondial la maratonul de la Chicago, în octombrie, cu un timp de două ore şi 35 de secunde, depăşind astfel marca de 2:01:09 reuşită de conaţionalul său Eliud Kipchoge la Berlin în 2022.

Kiptum, care a înregistrat trei dintre cei mai rapizi şapte timpi de maraton din istorie, spera să devină primul om care să alerge maratonul în mai puţin de două ore în condiţii de cursă la Rotterdam, în aprilie, precum şi să debuteze la Jocurile Olimpice de la Paris, în iulie.

"Suntem şocaţi şi profund întristaţi să aflăm de pierderea devastatoare a lui Kelvin Kiptum şi a antrenorului său, Gervais Hakizimana. În numele întregii World Athletics, transmitem cele mai profunde condoleanţe familiilor lor, prietenilor, colegilor de echipă şi naţiunii kenyene", a afirmat preşedintele World Athletics, Sebastian Coe, într-un comunicat.

Potrivit ziarului Nation, Kiptum se afla cu antrenorul său din Rwanda şi o femeie într-o maşină în apropierea localităţii Kaptagat din Rift Valley, când s-a produs accidentul.

Kiptum şi Gervais Hakizimana au murit la faţa locului, dar femeia, Sharon Kosgey, a supravieţuit cu răni grave şi a fost tratată la un spital local.

În ciuda orei târzii, politicienii kenyeni de rang înalt şi oficialii guvernamentali i-au adus un omagiu lui Kiptum.

"O veste devastatoare, în timp ce plângem pierderea unui om remarcabil, Kelvin Kiptum, deţinător al unui record mondial şi simbol al atletismului kenyan", a transmis fostul prim-ministru kenyan Raila Odinga pe platforma de socializare X.

"Cele mai profunde condoleanţe celor dragi, prietenilor şi întregii fraternităţi de atletism. Naţiunea noastră deplânge pierderea profundă a unui adevărat erou".

Kiptum, un produs al regiunii de mare altitudine din Kenya, care a generat majoritatea alergătorilor de distanţă de renume mondial ai ţării, şi-a început cariera internaţională în circuitul de semimaraton în 2019.

El a făcut o intrare explozivă pe distanţa completă de 42,195 km, alergând al patrulea cel mai rapid timp înregistrat la acea vreme (2.01.53) pentru a câştiga la debut maratonul de la Valencia din 2022.

Acea cursă a dezvăluit abordarea sa caracteristică pentru maratoane, alergând cu plutonul pentru primii 30 km, apoi ridicând ritmul şi plecând singur în restul cursei.

El a folosit aceeaşi tactică pentru a câştiga Maratonul de la Londra din aprilie anul trecut, cu un record al traseului de 2:01:25, şi din nou la Chicago, în octombrie, pentru a lua 34 de secunde de la marca mondială a lui Kipchoge.

Aceasta avea să fie ultima sa cursă înainte de moartea sa prematură, care a survenit la doar o săptămână după ce World Athletics i-a ratificat recordul mondial.

Hakizimana, în vârstă de 36 de ani, a fost un fost alergător de distanţă care deţine încă recordul Rwandei la 3.000 de metri obstacole. El l-a întâlnit prima dată pe Kiptum când acesta se antrena în Rift Valley şi a lucrat intens cu el înainte de maratonul de anul trecut de la Londra.

"Sunt şocat şi profund întristat să aflu moartea lui Kelvin Kiptum şi a antrenorului său Gervais Hakizimana", a declarat David Rudisha, dublu campion olimpic kenyan şi deţinător al recordului mondial la 800 de metri, într-o postare pe X.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Atletism

Ultimele articole Toate articolele