Ultima oră
”Cum să ieşi aşa? Ai doi metri”. Ştefan Târnovanu a gafat, iar Gigi Becali a reacţionat ferm! ”Cum să ieşi aşa? Ai doi metri”. Ştefan Târnovanu a gafat, iar Gigi Becali a reacţionat ferm!
VIDEO | Atalanta, demonstraţie de forţă la returul cu Fiorentina şi calificare în finala Coppa Italia VIDEO | Atalanta, demonstraţie de forţă la returul cu Fiorentina şi calificare în finala Coppa Italia
VIDEO | Everton - Liverpool 2-0. ”Cormoranii” pot cădea pe 3 în Premier League VIDEO | Everton - Liverpool 2-0. ”Cormoranii” pot cădea pe 3 în Premier League
VIDEO | ”Este important că am câştigat un punct”. Charalambous încă nu este campion VIDEO | ”Este important că am câştigat un punct”. Charalambous încă nu este campion
VIDEO | Târnovanu, foarte afectat de gafa cu Sepsi: ”Amânăm titlul din cauza mea” VIDEO | Târnovanu, foarte afectat de gafa cu Sepsi: ”Amânăm titlul din cauza mea”
VIDEO | Florinel Coman a rezistat mai puţin de jumătate de repriză: ”Sper să nu am nicio problemă” VIDEO | Florinel Coman a rezistat mai puţin de jumătate de repriză: ”Sper să nu am nicio problemă”

NEWS ALERT | FRF a primit răspuns de la UEFA! Răsturnare de situaţie cu privirea la afişarea însemnelor Ungariei Mari

Echipa nationala Publicat de Daian Cutu pe 22 mar 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38206/21070065/1/frf.jpg

Răsturnare de situaţie cu privire la afişarea simbolurilor Ungariei Mari la meciurile echipei naţionale. FRF a solicitat un răspuns din partea UEFA.

Forul de la Nyon se pare că nu a autorizat şi nu are de gând să autorizeze simbolurile mai sus menţionate.

FRF a punctat că revizionismul nu este acceptat şi speră ca organele abilitate ale fotbalului european să sancţioneze orice însemne la meciurile de fotbal care incită la ură.

”Federaţia Română de Fotbal consideră protejarea integrităţii fotbalului ca o valoare fundamentală a modelului european al sportului, ce trebuie respectată de fiecare parte implicată.

FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunţul Federaţiei Maghiare de Fotbal.

Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări:

  •     UEFA nu a autorizat şi nu va autoriza afişarea simbolurilor menţionate de Federaţia Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European.
  •     Considerăm că Federaţia Maghiară de Fotbal a greşit făcând anunţul respectiv întrucât afişarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conţinut provocator şi/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranţă comisiile disciplinare, dacă va fi cazul.
  •     Federaţia Română de Fotbal aminteşte că revizionismul nu este acceptat în fotbal şi are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancţiona afişarea acestui simbol cu potenţial de incitare la ură şi violenţă la meciurile din competiţiile europene”, este comunicatul celor de la FRF.

Cum s-a ajuns la această situaţie

Asociaţia maghiară de fotbal (MLSZ) a aprobat introducerea de bannere care să înfăţişeze o hartă a Ungariei istorice la meciurile echipei naţionale. Potrivit unui comunicat publicat marţi pe site-ul său, MLSZ a solicitat o poziţie clară din partea Uniunii Europene (UEFA) şi a grupului său antidiscriminare (FARE) cu privire la problema autorizării afişării simbolului istoric.

"În ceea ce priveşte permiterea afişării simbolului istoric, MLSZ a solicitat o poziţie clară de la UEFA şi FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizaţii au recunoscut că doar culorile hărţii istorice a Ungariei şi ale blazonului Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor şi inscripţiilor suplimentare plasate pe drapele, precum şi scandărilor fanilor.

Ca urmare a negocierilor, federaţia va permite introducerea în stadion a bannerelor care simbolizează respectul pentru Ungaria istorică şi solidaritatea cu suporterii de peste graniţă”, se precizează în comunicat, care a relevat că sunt necesare patru condiţii: poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, fără alt simbol sau inscripţie, doar culorile roşu, alb şi verde pot fi pe drapel,  simbolul trebuie prezentat - în modul obişnuit - datorită conţinutului şi controlului de prevenire a incendiilor, iar simbolul din stadion nu trebuie să împiedice suporterii să urmărească meciul netulburaţi.

MLSZ a informat că cele două organizaţii vor continua să lupte împotriva excluderii, inclusiv a rasismului, şi, prin urmare, vor continua să sancţioneze bannerele cu astfel de mesaje, dar în acelaşi timp consideră un pas înainte semnificativ faptul că un banner care conţine doar o hartă a Ungariei istorice şi culorile naţionale maghiare nu reprezintă în sine o abatere disciplinară.

„Dacă un mesaj rasist sau politic este plasat pe bannerul autorizat, sau orice mesaj rasist sau politic este ataşat acestuia, va avea ca rezultat proceduri disciplinare, iar acest lucru va dăuna fanilor şi fobalului maghiar”, a precizat MLSZ.

Naţionala Ungariei joacă joi un meci amical cu Estonia pe Puskas Arena, iar patru zile mai târziu va evolua contra Bulgariei, în preliminariile CE-2024.

La finalul iunii ianuarie, ministrul ungar de Externe,Péter Szijjártó, a afirmat că Grupul antidiscriminare FARE (Football Against Racism In Europe) al UEFA este practic o organizaţie de miliţieni care fac muncă voluntară, iar membrii acestuia nu au habar de istorie din moment ce au făcut o plângere împotriva selecţionatei Ungariei din cauza afişării la meciuri a unor steaguri pe care se regăseşte Ungaria Mare.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri