Ultima oră
VIDEO | Real Sociedad - Real Madrid 0-1. Titlul a devenit o chestiune de zile pentru ”galactici” VIDEO | Real Sociedad - Real Madrid 0-1. Titlul a devenit o chestiune de zile pentru ”galactici”
Marius Marin a înscris un gol pentru Pisa în Serie B Marius Marin a înscris un gol pentru Pisa în Serie B
Flacăra olimpică a fost predată oficial de Grecia organizatorilor francezi ai JO Flacăra olimpică a fost predată oficial de Grecia organizatorilor francezi ai JO
EXCLUSIV | „Ce fundaşi centrali sunt ăştia!?”. Dinamo, făcută praf în urma unei faza care putea să o coste enorm EXCLUSIV | „Ce fundaşi centrali sunt ăştia!?”. Dinamo, făcută praf în urma unei faza care putea să o coste enorm
VIDEO | Zeljko Kopic a spus lucrurilor pe nume. ”E foarte greu” VIDEO | Zeljko Kopic a spus lucrurilor pe nume. ”E foarte greu”
Scouting-ul lui Dinamo, distrus după partida cu FC Voluntari: „Au urmărit 2000 şi au luat 10 care sunt morţi toţi” | VIDEO EXCLUSIV Scouting-ul lui Dinamo, distrus după partida cu FC Voluntari: „Au urmărit 2000 şi au luat 10 care sunt morţi toţi” | VIDEO EXCLUSIV

OPINIE ǀ Flegme ”regale” pentru o presă incapabilă să îşi spele obrazul

Cupa României Publicat de Emanoil Ursache pe 8 dec 2022
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38111/20943931/1/farul-constanta-cfr-cluj-cupa-romaniei-betano-7-12-2022-1.jpg

Gheorghe Hagi este cel mai mare fotbalist din istoria României şi merită respectat pentru bucuria pe care a adus-o în inimile românilor prin munca şi talentul său. Această frază care conţine un adevăr incontestabil, în opinia mea, este suficientă pentru cei care nu pot sau nu vor să înţeleagă faptul că oricât de măreţ ar fi un fost sportiv nu i se cuvine niciodată să îşi bată joc de un om de rând. Cu atât mai mult cu cât nu are vreun argument de bun-simţ de partea sa. Fanaticii sunt invitaţi să părăsească textul începând cu următoarele rânduri pentru a obţine ceea ce le aduce bucurie în suflet. Adică, să audă doar ce le place lor, de cele mai multe ori banalităţi pe care le ştiu deja şi care nu exprimă absolut nimic în afară de un pupincurism ieftin.

Pentru restul cititorilor interesaţi de altceva, respectiv de un set de idei cu care s-ar putea să nu fie în deplin acord, dar pe care să fie capabili să îl respecte, urmează o contextualizare. Miercuri seara, după o remiză albă între Farul Constanţa şi CFR Cluj în grupele Cupei României, care a condus la eliminarea dobrogenilor din competiţie, ”Regele” fotbalului românesc a considerat din nou că are dreptul să urle la un jurnalist. De ce? Pentru că a simţit iarăşi că echipa sa, până şi de pe primul loc în Liga 1, nu se bucură de respectul cuvenit din partea presei. Ce a mai făcut această atât de blamată presă (de prea multe ori justificat!) încât a stârnit furia omului care a marcat de la jumătatea terenului şi pentru Real Madrid, şi pentru Barcelona? A comis păcatul ”capital” ca la interviurile de după meci să invite de la CFR Cluj antrenorul şi căpitanul, iar de la Farul antrenorul şi un fotbalist desemnat omul meciului. Pardon?! Exact acesta a fost motivul pentru care marele Gheorghe Hagi a considerat că are dreptul să ţipe la un jurnalist, care, săracul, din bun-simţ şi din respect şi-a mai prezentat şi scuzele sincere pentru o faptă care nu necesita un comportament atât de agresiv.

Probabil unii dintre dumneavoastră, de exemplu cei care nu i-aţi auzit discursul la televizor, nu aţi înţeles de ce s-a supărat Gheorghe Hagi. Au fost chemaţi la interviuri doi reprezentanţi ai CFR-ului şi alţi doi ai Farului. De unde provine lipsa de respect din moment ce este vorba de egalitate numerică? Noroc că ”Regele” a avut bunăvoinţa să ne explice nouă, muritorilor de rând, motivul răbufnirii monarhice. Pentru că altfel mă tem că şi dacă am fi întrebat 100 de români exista şansa ca nimeni să nu identifice răspunsul corect. Legendarul decar al României a reclamat că la Farul trebuiau chemaţi la interviurile de după meci, ca la CFR Cluj, antrenorul şi căpitanul, iar adresarea întrebărilor către omul meciului ţine strict de alegerea presei care i-a acordat distincţia respectivă.

Desigur că cerinţa exprimată într-o manieră civilizată este logică şi cât se poate de aplicabilă. Însă de aici până la a-ţi permite să urli la un om şi să lansezi acuzaţii dure la adresa sa este o discrepanţă scandaloasă prin nedreptatea ei. De unde provine atâta ostilitate repetată în atâtea episoade deplasate? Reporterii nu îşi permit deloc să îi adreseze ”Regelui” întrebări ce l-ar putea pune într-o lumină negativă, ba chiar se şi conformează asupra subiectelor de discuţie pe care şi le doreşte. Gheorghe Hagi se plânge că nu este respectat suficient pentru tot ce a realizat în fotbal, dar, în mod paradoxal, vrea să vorbească numai despre Farul. Cu toţi banii murdari investiţi, niciun politician corupt nu a reuşit să obţină un tratament atât de umil şi servil din partea presei cum primeşte ”Maradona din Carpaţi” gratuit.

Ştim cu toţii cu amărăciune că din prea multe puncte de vedere România este în urma ţărilor civilizate. Nici fotbalul şi nici presa interesată de sport sau de orice alt domeniu nu se numără printre excepţii. Într-o societate ceva mai dezvoltată intelectual o conversaţie poate avea loc în contradictoriu fără urlete sau injurii, cu întrebări realmente incomode din partea reporterilor pentru un politician, un fotbalist legendar sau orice altă personalitate importantă pentru comunitatea respectivă. Oare cum s-ar comporta simbolul nostru naţional într-o astfel de lume, în care chiar ar primi nişte întrebări pe serioase, cum ar fi:

  • Cum vă explicaţi că Academia dumneavoastră, considerată unanim cea mai bună din România, nu a reuşit să producă un fotbalist care să aibă prestaţii onorabile la o echipă puternică sau măcar medie din top 5 campionate ale Europei?
  • De ce Academia dumneavoastră nu produce un fundaş competitiv, central sau lateral, măcar pentru nivelul naţionalei României?
  • Aţi renunţat la un moment dat să antrenaţi Viitorul, aţi preferat să faceţi un pas în spate din motivele dumneavoastră. De ce nu aţi fost dispus să faceţi acelaşi lucru şi pentru a fi selecţionerul României pe care o iubiţi atât de mult? Şi pentru care aproape după fiecare umilinţă ţineţi un discurs-manifest? Nu vreţi să ne arătaţi cum se pune în practică teoria sau consideraţi că fotbaliştii români nu au valoare?
  • De ce sunteţi atât de agresiv, domnule Hagi, cu o presă care nu v-a deranjat nicicând din rea-credinţă, ci doar involuntar din cauza limitelor ei? O presă formată din oameni care nu doar că vă recunosc meritele, dar majoritatea lor vă şi iubesc etc. .

Din fericire, Gheorghe Hagi nu va primi niciodată astfel de întrebări şi nu vom ajunge să îi vedem reacţiile destul de previzibile, care ar face înconjurul lumii la un nivel comparativ cu faimoasele sale goluri. Presa din România nu este capabilă nici măcar să îşi spele obrazul de flegmele pe care le primeşte gratuit şi repetat din partea unui personaj pe care îl divinizează. Nu mai are rost să vorbim de evitarea criticilor argumentate solid, câtă vreme a patra frecţie la picior de lemn din stat nu este în stare să apere un coleg umilit complet degeaba. Aprobarea tacită prin lipsa unei reacţii a mass-mediei confirmă, voluntar sau involuntar, mentalul majoritar colectiv. Lui Gheorghe Hagi i se permite orice mizerie faţă de un om de rând pentru că este ”Regele” fotbalului românesc. S-a mai stins încă o dată farul civilizaţiei pe plaiurile mioritice. 

Sursa foto: Sport Pictures

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Cupa României

Ultimele articole Toate articolele