Ultima oră
Sportivilor ucraineni li s-a spus să evite orice contacte cu ruşii la Jocurile Olimpice de la Paris Sportivilor ucraineni li s-a spus să evite orice contacte cu ruşii la Jocurile Olimpice de la Paris
Marea greşeală a lui Ianis Hagi, care ar putea să îl coste locul de la EURO 2024. "Nu ştiu de cine a fost sfătuit"
Marea greşeală a lui Ianis Hagi, care ar putea să îl coste locul de la EURO 2024. "Nu ştiu de cine a fost sfătuit"
O nouă suspendare pentru Sandro Tonali, după ce a încălcat regulile privind pariurile O nouă suspendare pentru Sandro Tonali, după ce a încălcat regulile privind pariurile
Reeditare a finalei de anul trecut la Madrid Open! Sabalenka şi Swiatek se înfruntă în ultimul act Reeditare a finalei de anul trecut la Madrid Open! Sabalenka şi Swiatek se înfruntă în ultimul act
VIDEO | Farul - Sepsi, astăzi, de la 20:00, în direct la Prima Sport 1! Trupa lui Hagi poate urca pe podium VIDEO | Farul - Sepsi, astăzi, de la 20:00, în direct la Prima Sport 1! Trupa lui Hagi poate urca pe podium
VIDEO | Şelimbăr - Gloria Buzău, astăzi, de la ora 17:00, în direct la Prima Sport 1! Victoria aduce sărbătoarea în tabăra oaspeţilor VIDEO | Şelimbăr - Gloria Buzău, astăzi, de la ora 17:00, în direct la Prima Sport 1! Victoria aduce sărbătoarea în tabăra oaspeţilor

Polonia investeşte aproximativ 90 de milioane de euro ȋntr-un obiectiv unic ȋn Europa – Centrul Naţional de Formare, Cercetare şi Instruire în Fotbal

Special Publicat de Daian Cutu pe 16 nov 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21387791/4/football-1.jpg

Construcţia Centrului Naţional de Formare, Cercetare şi Instruire în Fotbal din Otwock este programată pentru perioada 2024-2027. Investiţia este estimată la peste 400 milioane de zloţi (aproximativ 90 de milioane de euro). Ministerul polonez al Sportului şi Turismului a aprobat cererea de finanţare a federaţiei de fotbal în cadrul programului de investiţii de importanţă deosebită pentru sport.

„Echipele naţionale trebuie să aibă propria lor «casă». Înfiinţarea acestui centru va fi o investiţie-cheie pentru noi. Centrul va asigura un nivel optim de dezvoltare a jucătorilor şi jucătoarelor de fotbal, precum şi a disciplinei în ansamblu, permiţându-ne să ne alăturăm celor mai bune federaţii europene“, a declarat Cezary Kulesza, preşedintele Federaţiei Poloneze de Fotbal (PZPN).

PZPN este cea mai mare şi una dintre cele mai vechi asociaţii sportive poloneze. Federaţia a fost fondată în decembrie 1919, la Varşovia, iar statutul acesteia a fost elaborat de Józef Lustgarten, Jan Polakiewicz şi Jan Weyssenhoff. Primul preşedinte al PZPN a fost dr. Edward Cetnarowski, iar primul sediul – la Cracovia. Misiunea federaţiei este de a susţine dezvoltarea şi popularizarea în Polonia a fotbalului, care joacă un important rol sportiv şi social.

Centru naţional multifuncţional

Proiectul presupune crearea unui centru naţional multifuncţional de pregătire, cercetare şi antrenament în domeniul fotbalului. Investiţia strategică va deservi de la echipele naţionale de tineret, prin cercetarea şi implementarea de metode şi tehnologii inovatoare, la formarea arbitrilor şi antrenorilor. Dar şi la organizarea de turnee internaţionale de calificare (inclusiv de futsal, fotbal pe plajă, e-sport şi teqball).

Centrul Naţional de Pregătire, Cercetare şi Instruire în Fotbal este situat pe un teren de 12 ha în Otwock şi va avea opt terenuri cu suprafeţe de gazon, precum şi un teren acoperit. Planurile includ, de asemenea, o sală de futsal, două terenuri de fotbal pe plajă (unul acoperit), un centru medical şi un depozit de echipamente. Proiectul mai prevede o clădire pentru activităţile administrative şi educaţionale, un hotel şi un dormitor pentru jucătorii care se antrenează la Şcoala de Campionat Sportiv.

Otwock prezintă avantajul că este situat la doar 25 de kilometri de capitală şi are conexiuni de transport foarte bune. Deşi centrul va fi una dintre cele mai moderne facilităţi de acest gen din Europa, localitatea este o oază de linişte, care permite o pauză de la agitaţia marilor oraşe.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21387791/1/football-2.jpg

O condiţie necesară pentru constanţa în competiţii

„Crearea unui centru naţional este o condiţie necesară pentru a ne putea gândi în mod realist la posibilitatea de concura constant pentru cele mai prestigioase trofee din fotbal. În sezonul trecut, trei dintre echipele noastre naţionale au avansat la turneele finale ale Campionatului european de tineret. Ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată într-un singur an. Dezvoltarea infrastructurii va contribui la transformarea unor astfel de situaţii nu în excepţie, ci în normă“, a mai precizat preşedintele PZPN.

La Otwock se vor realiza mai multe activităţi. Astfel, noua facilitate va funcţiona ca un centru de pregătire pentru toate echipele naţionale de fotbal din Polonia – masculin (A, U-21, U-20, U-19, U-18, U-17, U-16, U-15) şi feminin (A, U-19, U-17, U-15). De asemenea, va deservi şi echipele naţionale de futsal (A, U-19, A-femei), precum şi cele de fotbal pe plajă (A, U-21).

Formarea antrenorilor şi arbitrilor va avea loc, de asemenea, la Otwock, iar centrul naţional va fi folosit şi pentru organizarea evenimentelor de antrenament ale PZPN.

Łukasz Wachowski, secretarul general al Federaţiei Poloneze de Fotbal, consideră că un centru de pregătire de ultimă generaţie, dedicat tuturor echipelor naţionale de fotbal din Polonia, va rezolva permanent multe probleme organizatorice. „În acelaşi timp, va garanta standardul necesar pentru îmbunătăţirea abilităţilor individuale şi de echipă. Într-un astfel de loc unic în Europa, echipele naţionale poloneze vor avea la dispoziţie condiţii ideale pentru antrenamente în timpul cantonamentelor de pregătire“, a subliniat Wachowski.

//i0.1616.ro/media/581/3142/38224/21387791/2/football-3.jpg

Beneficii pentru întregul sport din Polonia

Centrul Naţional de Pregătire, Cercetare şi Instruire în Fotbal va efectua şi cercetări privind dezvoltarea fotbalului şi va coordona punerea în aplicare a metodelor şi soluţiilor moderne în domeniul antrenamentului sportiv.

„Combinarea activităţilor de formare şi cercetare va aduce, cu siguranţă, beneficii nu doar pentru fotbalul polonez, ci şi pentru întregul sport din ţara noastră. Crearea unuia dintre cele mai moderne şi mai bune centre din Europa ne va oferi posibilitatea de a utiliza în mod optim competenţele profesioniştilor care lucrează cu echipele naţionale“, a adăugat secretarul general al PZPN.

Cu toate că Centrul Naţional pentru Antrenament, Cercetare şi Instruire în Fotbal va fi una dintre cele mai moderne facilităţi de acest gen din Europa, Otwock în sine oferă o atmosferă istorică. Clădirea primăriei, veche de peste un secol, râul pitoresc Świder sau vila Gurewicz, în stil Świdermajer, una dintre cele mai vechi clădiri de lemn de pe continent, sunt obiective turistice de neratat. Combinaţia dintre modern şi tradiţional reprezintă un motiv ȋn plus de a călători şi vizita Polonia.

Articol susţinut Football Association Polonia.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Special

Ultimele articole Toate articolele