Ultima oră
VIDEO | Corvinul Hunedoara - Gloria Buzău 1-1. Egal în primul meci din play-off-ul Ligii 2 şi un super gol de la mare distanţă VIDEO | Corvinul Hunedoara - Gloria Buzău 1-1. Egal în primul meci din play-off-ul Ligii 2 şi un super gol de la mare distanţă
Tun financiar dat de CFR Cluj! Clubul de top din Premier League a pus pe masă 3,5 milioane de euro pentru jucător: ”Este un fotbalist modern!”

Tun financiar dat de CFR Cluj! Clubul de top din Premier League a pus pe masă 3,5 milioane de euro pentru jucător: ”Este un fotbalist modern!”
Sandro Tonali, acuzat de Federaţia Engleză de Fotbal pentru o nouă serie de infracţiuni legate de pariuri

Sandro Tonali, acuzat de Federaţia Engleză de Fotbal pentru o nouă serie de infracţiuni legate de pariuri
Situaţie fără precedent în fotbalul românesc! CSA Steaua trece pe modul „incognito” Situaţie fără precedent în fotbalul românesc! CSA Steaua trece pe modul „incognito”
Volei Alba Blaj, a treia semifinalistă a Diviziei A la volei feminin Volei Alba Blaj, a treia semifinalistă a Diviziei A la volei feminin
CSM Bucureşti, rezultat surprinzător pe teren propriu  în etapa a XX-a a Ligii Naţionale CSM Bucureşti, rezultat surprinzător pe teren propriu în etapa a XX-a a Ligii Naţionale

Opinie ǀ Nu avem cu cine! 6 dintre cei 16 fotbalişti folosiţi de selecţioner cu Muntenegru au dezamăgit grav tot sezonul

Echipa nationala Publicat de Emanoil Ursache pe 5 iun 2022
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38206/20730429/1/286332287-2216575481853383-8327256309013389882-n.jpg

Sursa foto: Echipa naţională de fotbal a României (Facebook)


Înfrângerea suferită de naţionala României cu 2-0 în faţa Muntenegrului, la debutul elevilor lui Edi Iordănescu în Liga Naţiunilor, nu este deloc surprinzătoare. Titularii Vlad Chiricheş (Sassuolo), Răzvan Marin (Cagliari) şi Valentin Mihăilă (Parma & Atalanta) au dezamăgit la echipele lor de club tot sezonul (sau cel puţin aproape). Acelaşi lucru se poate spune despre rezervele Denis Alibec (CFR Cluj & Atromitos Atena), Alexandru Mitriţă (PAOK Salonic) şi Alexandru Cicâldău (Galatasaray).

Mult mai îngrijorător, însă, pentru situaţia în care a ajuns fotbalul românesc este că Florin Tănase, Andrei Ivan şi Darius Olaru, fotbalişti care au făcut spectacol în Liga 1, nu au fost în stare să creeze o fază ofensivă periculoasă contra unei naţionale totuşi modeste, cea a Muntenegrului. Analiza sezoanelor fiecărui fotbalist utilizat de Edi Iordănescu prezintă o realitate crudă. Pur şi simplu, nu avem cu cine! În afara lui Alexandru Maxim, niciun ”tricolor” nu a strălucit la un nivel care să conteze cu adevărat.

Primul 11

Portarul Florin Niţă, trecut nedrept pe linie moartă la Sparta Praga

Eroul naţionalei României din campania pentru calificarea la CM 2022 a fost trecut pe linie moartă la Sparta Praga, deşi evoluţiile sale la gruparea din capitala Cehiei nu au fost deloc slabe. De la meciul din grupele Europa League, pierdut de Sparta acasă la Lyon cu 3-0, din 4 noiembrie 2021, portarul naţionalei României a fost uitat mereu pe bancă sau lăsat chiar în afara lotului de antrenorul echipei. Niţă a reclamat că este discriminat şi că vrea să plece de la Sparta Praga, însă, recent, directorul sportiv al Spartei Praga, Tomas Rosicky, a declarat că scoaterea românului din primul 11 a fost o greşea. În orice caz, Florin Niţă nu poate fi învinuit pentru încasarea vreunuia dintre cele două goluri cu Muntenegru.

Fundaşul dreapta Andrei Raţiu, la un sezon decent în La Liga 2

Raţiu s-a numărat printre puţinii tricolori care au avut câteva momente bune cu Muntenegru atât ofensiv, cât şi defensiv, ceea ce nu este deloc surprinzător dacă ne uităm la felul în care apărătorul lateral s-a descurcat în liga a 2-a spaniolă de-a lungul sezonului recent încheiat: un gol şi două pase de gol în 34 de meciuri la Huesca, iar în 64 % din cazuri a pornit ca titular la o echipă ce a terminat pe locul 13 în La Liga 2, departe de promovare, dar şi de emoţiile retrogradării.

Fundaş central-dreapta Vlad Chiricheş, marea dezamăgire de la Sassuolo

Căpitanul României a recunoscut chiar el că este vinovat pentru ambele goluri primite de ”tricolori” cu Muntenegru. Cel mai grav, însă, este că probabil cel mai bun stoper român este considerat de jurnaliştii italieni cea mai mare dezamăgire la Sassuolo, în condiţiile în care a fost utilizat de Alessio Dionisi în 29 de meciuri în Serie A, iar în 71 % din cazuri Chiricheş a pornit din primul 11.

Fundaşul central-stânga Adrian Rus, decent într-un campionat comparabil cu Liga 1

Rus s-a impus ca titular la MOL Fehérvár FC, în prima ligă din campionatul Ungariei. Stoperul român a jucat în 26 de meciuri din 33 posibile, aproape de fiecare dată integralist, şi a încasat doar 4 cartonaşe galbene. Echipa sa a terminat pe locul 4 într-un campionat apropiat din punct de vedere valoric cu Liga 1.

Fundaşul stânga Nicuşor Bancu, la un sezon decent în Liga 1

Dincolo de anumite erori, Nicuşor Bancu a avut parte de un sezon decent la Universitatea Craiova, cu care a terminat pe locul 3 în Casa Liga 1 şi s-a calificat în preliminariile Conference League, după ce a învins la baraj FC Botoşani cu 2-0 în manşă unică. Căpitanul oltenilor a jucat în 35 de meciuri alături de ”lei” şi a avut un aport ofensiv consistent: două goluri şi 4 pase de gol. Totuşi, gestul golănesc din returul semifinalelor Cupei României cu Sepsi i-a umbrit sezonul lui Bancu, punându-se problema chiar dacă un fotbalist cu un astfel comportament pe teren ar trebui să fie convocat de Edi Iordănescu. Pe lângă eliminarea din meciul cu Sepsi, Bancu a încasat 10 cartonaşe galbene de-a lungul sezonului în Liga 1. Bancu nu s-a putut abţine nici cu Muntenegru, partidă în care a fost avertizat în minutul 27.

Mijlocaşul central-dreapta Răzvan Marin, parţială dezamăgire la Cagliari

Fiul lui Petre Marin a trecut prin, probabil, cel mai neplăcut moment al carierei la concurenţă cu eşecul de a se impune ca titular la Ajax Amsterdam. Răzvan a retrogradat în Serie B cu Cagliari, într-un sezon în care a fost titular incontestabil: 36 de meciuri disputate, în 82 % din cazuri în calitate de titlular. Răzvan Marin nu a marcat niciun gol pentru Cagliari timp de un sezon întreg, spre deosebire de anul trecut când a punctat de trei ori stagional în Serie A. Totuşi, a bifat 6 pase de gol. Răzvan Marin a fost înlocuit de Edi Iordănescu în minutul 78 cu Alexandru Cicâldău.

Miljocaşul închizător Iulian Cristea, oscilant la FCSB

Surpriza lui Edi Iordănescu mai ales din cauza poziţiei în teren alese s-a accidentat în minutul 13 al meciului cu Muntenegru, când a fost înlocuit cu Alexandru Creţu. Iulian Cristea a avut la vicecampioana FCSB evoluţii mai solide decât Andrei Miron, la care finanţatorul Gigi Becali a renunţat, însă nu se poate spune acelaşi lucru şi în raport cu veteranul Paulo Vinicius. Cei 37 de ani ai brazilianului au determinat, cel mai probabil, conducerea ”roş-albastră” să renunţe la serviciile stoperului care a scris istorie cu CFR Cluj. Cristea a oscilat la FCSB între momentele în care a arătat ca un veritabil apărător pentru naţională şi cele în care părea complet nepotrivit pentru o echipă ce are pretenţii la titlul de campioană în Liga 1. În ciuda unor greşeli defensive, Iulian Cristea a arătat o tehnică bună pe fază ofensivă la FCSB, motiv ce explică într-o oarecare măsură decizia lui Iordănescu de a improviza. Două goluri şi 3 pase decisive a reuşit Iulian Cristea pentru FCSB în 33 de meciuri din Liga 1.

Mijlocaşul central-stânga Darius Olaru, excelent în Liga 1, inexistent cu Muntenegru

Una dintre cele mai mari dezamăgiri cu Muntenegru, Darius Olaru a fost printre cei mai buni fotbalişti din Liga 1 în sezonul recent încheiat. Edi Iordănescu a decis să îl înlocuiască la pauză cu Alexandru Maxim pe fotbalistul care a oferit siguranţă pe fază defensivă la mijlocul terenului, la FCSB, dar şi numeroase sclipiri cu realizări concrete în atac. 12 pase de gol şi 6 goluri în 36 de meciuri este statistica ce-l confirmă pe Darius Olaru drept unul dintre cei mai buni jucători din campionatul intern. Prestaţia sa din meciul de sâmbătă seară ridică serioase semne de întrebare faţă de valoarea Ligii 1, în condiţiile în care nici adversarul nu a fost deloc unul excepţional.

Aripa dreaptă Andrei Ivan şi ”vârful fals” Florin Tănase, în aceeaşi situaţie cu Olaru

Ivan a avut parte de un sezon solid în Liga 1: 14 goluri şi 11 pase de gol pentru Universitatea Craiova în 33 de meciuri. Rămas pe teren pe parcursul întregii întâlniri, Andrei Ivan nu a reuşit să creeze cu adevărat pericol măcar o dată cu Muntenegru, ceea ce ridică aceleaşi semne de întrebare la fel de grave ca în cazul lui Darius Olaru.

De asemenea, golgheterul Ligii 1 cu 20 de reuşite în 34 de apariţii, la care se adaugă şi alte 7 pase de gol, a aplicat la propriu solicitarea lui Edi Iordănescu de a fi un vârf fals. Evidenţiat drept cel mai bun fotbalist din întrecerea internă de indicatorii InStat, Florin Tănase s-a alăturat lui Darius Olaru şi lui Andrei Ivan printre fotbaliştii, teoretic valoroşi din Liga 1, care nu au fost în stare să facă nimic cu o naţională modestă, a Muntenegrului. Iordănescu l-a înlocuit în minutul 65 cu Denis Alibec.

Aripa stânga Valentin Mihăilă – sezon dezamăgitor

Înainte de a fi împrumutat la Atalanta, o echipă puternică din Serie A, chiar dacă sezonul acesta a terminat pe 8, în afara locurilor de cupe europene, Valentin Mihăilă a dezamăgit şi la Parma, în Serie B: doar două goluri şi un assist în 13 meciuri. Nu-i de mirare că în puţinele minute din cele 7 apariţii la Atalanta, fostul fotbalist al Universităţii Craiova nu a reuşit să se facă remarcat. La fel de previzibil este că, la o asemenea formă slabă, Edi Iordănescu l-a înlocuit în minutul 65 cu Alexandru Mitriţă.

Rezerve

Alexadru Creţu – în creştere de la plecarea de la FCSB

Înlocuitorul lui Iulian Cristea din minutul 13 a avut parte de un debut foarte slab la FCSB şi din cauza faptului că Gigi Becali insista ca acesta să fie folosit fundaş central. Ajuns între timp la Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf a ştiut să îl folosească drept închizător pe Creţu, iar randamentul său a crescut pe teren inclusiv în plan ofensiv. 32 de meciuri a jucat Alexandru Creţu în Liga 1 (dintre care 5 pentru FCSB). Trei goluri şi două pase de gol, toate pentru Universitatea Craiova, sunt realizările mijlocaşului defensiv.

Mijlocaşul ofensiv Alexandru Maxim – singurul care a confirmat într-un campionat destul de puternic

Intrat la pauză în locul lui Darius Olaru, Maxim este probabil singurul fotbalist de la care suporterii naţionalei pot avea aşteptări reale legitime în baza sezonului recent încheiat. Într-un campionat mult mai puternic decât Liga 1, în Turcia, Alexandru Maxim a reuşit să fie la Gaziantep (o echipă de locul 15, care nu a trăit emoţiile retrogradării) unul dintre cei mai buni fotbalişti din Super Lig: 14 goluri (al 7-lea cel mai bun marcator) şi 7 pase de gol în 31 de meciuri. Nici măcar Maxim, fotbalist cu experienţă în Bundesliga, nu a fost în stare să învingă banala naţională a Muntenegrului.

Atacantul Denis Alibec – sezon dezamăgitor şi în România, şi în Grecia

Introdus de Edi Iordănescu în minutul 65 în locul lui Florin Tănase, când scorul încă era 0-0, iar România avea nevoie de un gol, Denis Alibec a avut parte de un sezon dezamăgitor pentru un atacant atât în Liga 1 din România, cât şi în primul eşalon din Grecia. Doar două goluri a reuşit în campionat Alibec pentru CFR Cluj în 12 jocuri. Fix aceleaşi cifre le-a avut şi la Atromitos Atena, care a prins ultimul loc ce asigură menţinerea în Super League (prima ligă din Grecia). Tot două goluri, doar că în 23 de selecţii, are Denis Alibec şi pentru România.

Aripa stânga Alexandru Mitriţă – sezon dezamăgitor

Mitriţă se înscrie şi el pe lista fotbaliştilor români care au dezamăgit în acest sezon. Cel care l-a schimbat pe Valentin Mihăilă în minutul 65 nu a reuşit pentru PAOK Salonic decât 3 goluri şi 3 pase de gol în 37 de apariţii din toate competiţiile.

Mijlocaşul ofensiv Alexandru Cicâldău – sezon dezamăgitor

Doar 4 goluri şi 4 pase de gol în 42 de meciuri în toate competiţiile reprezintă cu siguranţă o statistică destul de slabă ca să îl facă pe Alexandru Cicâldău să se numere printre vinovaţii din cauza cărora Galatasaray, cea mai titrată echipă din istoria Turciei, a terminat campionatul doar pe 13. Cicâldău a fost introdus în minutul 78, în locul lui Răzvan Marin.

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri